Рязкото понижение на цените на петрола е в интерес на

...
Рязкото понижение на цените на петрола е в интерес на
Коментари Харесай

Кой печели от евтиния петрол?

Рязкото намаляване на цените на петрола е в полза на най-големите вносители от разрастващите се страни. През октомври сортът " Брент " означи спад от повече от 20%.

Този спад е мъчителен за доста вложители, само че не и за най-големите вносители от разрастващите се страни като Индия, Турция и Индонезия. През по-голямата част от годината тези страни страдат от мощен $, комбиниран с по-високи цени на нефта.

" Повечето от тези страни са вносители на нефт. Спадът в цените на черното злато несъмнено е позитивен за тях, тъй като оказва помощ да се подобрят балансите им и да се понижи инфлацията ", съобщи шефът на аналитичния отдел в Ashmore Group, Ян Ден.

На собствен ред, валутите на разрастващите се страни също получиха поддръжка на фона на колапса на петрола. Вносителите в този момент би трябвало да обменят по-малки суми от локалната валута за долари, с цел да купуват нефт.

През миналата седмица индийската рупия се е повишила с 1,7% по отношение на $. Филипинското песо и индонезийската рупия са се нараснали надлежно с 1,1% и 1,5%. В същото време показателят MSCI Emerging Markets набъбна с 1,6% от началото на ноември, само че от началото на годината той остава в алено с 16%.

Има още една добра вест, обвързвана с вероятното намаляване на комерсиалните спорове в света, изключително в случай че срещата на водачите на Съединени американски щати и Китай въпреки всичко се организира преди идната среща на върха на Г-20.

Независимо от това, централните банки от разрастващите се страни към момента се притесняват от инфлация, а някои към момента са склонни да покачват лихвите, настояват анализатори от Barclays. Индонезия, Филипините и Мексико ускориха паричната си политика през последните седмици в опит да овладеят инфлацията.

Едно от аргументите за това държание е, че към момента не е ясно дали намаляването на цените на петрола е краткотрайно, отчасти повлияно от търговци, или е сигнал за по-сериозна смяна в модела на търсене и предложение. Много от участниците в петролния пазар не се тормозят от свръхпредлагане през идната година, като се базират на продължаващия растеж на търсенето. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР