Рязко се увеличават болните с туберкулоза. За това алармира в

...
Рязко се увеличават болните с туберкулоза. За това алармира в
Коментари Харесай

Пулмолог: Заради пандемията проспахме бум на туберкулоза


Рязко се усилват болните с туберкулоза. За това сигнализира в изявление за БНР пулмологът доктор Стела Денчева, шеф на Белодробната болница във Велико Търново. Болниците нямат средства за обикновено битие, по тази причина не финансират и не организират скринингови стратегии за разкриване на туберкулоза,казва тя. По думите й, белодробните лечебни заведения не срещат за това поддръжка и от Министерството на здравеопазването.

Следващата вълна след Covid ще е от туберкулоза, предизвести доктор Стела Денчева.

Средногодишно във Великотърновска област се откриват най-малко по 40 заболели с туберкулоза. При започването на Covid вълната случаите внезапно понижиха, уточни пулмологът и шеф на болничното заведение за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести „ Д-р Трейман “ във Велико Търново доктор Стела Денчева:

„ В началото на календарната година пациентите с туберкулоза изчезнаха. Причините за това са няколко. Първо – голям боязън измежду хората от Covid, които стопираха да търсят здравна помощ. Второ – поради пандемията, лимитираните контакти и ужасно огромното натоварване в лечебното заведение. Заради Covid, ние спряхме профилактичните прегледи и дейното търсене на пациенти с туберкулоза, заради което при започване на календарната година имахме двама или трима за първото шестмесечие. Но не е по този начин действително. След това, когато понижиха болните с Covid, при започване на юни внезапно пациентите започнаха да търсят здравна помощ. Оказа се, че започнаха да се появяват едни затлачени случаи, които са се самолекували, самоукрили, страдали тихомълком в продължение на 6-7 месеца. Тези пациенти започнаха да се появяват дори огнищно, цели фамилии “, споделя пулмологът.

От юли до октомври тази година новооткритите случаи на туберкулоза в област Велико Търново са 22-а. Капацитетът на фтизиатричното поделение в Белодробната болница „ Д-р Трейман “ е за 20 туберкулозно заболели. При преструктурирането, поради пациентите с коронавирусна зараза, отделението е останало с 10 кревати. В момента в него на лекуване с тежка форма на туберкулоза са 9 пациенти на възраст от 40 до 60 години.

Туберкулозата е заразно заболяване и един недиагностициран и неизолиран болен разнася безотговорно болестта, предизвестява доктор Стела Денчева: „ Доста може да болести и това зависи от контактите му.Добрата вест е, че заразността при туберкулозата е по-ниска в сравнение с заразността примерно при Covid, само че все пак става дума за заразно заболяване. Един човек, който отделя бактерии, т.е. който е инфектиран, и който непрестанно контактува с хора, е причина да болести всички, с които той е контактувал, изключително тези, които са в стеснен контакт с него като да вземем за пример фамилията, околните, сътрудниците му. Ние това и наблюдавахме “.

Ако не се вземат незабавни ограничения от здравните управляващи и не се заостри вниманието на обществото, ситуацията ще стане доста тежко, предизвести доктор Денчева: „ Следващата вълна ще е туберкулбозна, няма да е Covid. Рисковете от това, ще се движат свободно в обществото хора, които са бацилоотделители, са тъкмо такива, каквито са, когато ковидно заболели се движат в обществото. Това е заразно заболяване. Това, че човек е провел един, два или пет контакта с туберкулозно болен, не значи че ще се болести на 100 %, само че има възможност. Той влиза в по този начин наречената категория контактни и в минали времена ние интензивно ги издирвахме. За жал, в този момент обстановката е по-различна, на-малкото тъй като ресурсът е пренасочен за обслужване на пациенти с Covid, които са доста тежки “.

Covid болните се лекуват няколко месеца с затрудненията, само че лекуването на туберкулозно болните продължава неведнъж повече. Проблемът с издирването на болните с туберкулоза е учредителен и финансов. Държавата би трябвало интензивно да се намеси, тъй като скрининговите стратегии към този момент са за сметка на лечебните заведения, а те издишат, предизвести шефката на Белодробната болница във Велико Търново:

„ Това е един доста труден проблем, първо тъй като сега Министерството чува единствено Covid и имаме доста сериозен напън за увеличение още на леглата, на които се обгрижват пациенти с Covid, което значи, че това ще бъде отново за сметка на фтизиатрични или неспецифични болести. Но в края на краищата заболеваемостта е сериозна. Освен това Глобалният фонд за туберкулоза и СПИН се изтегли от България през 2019 година, заради което внезапно спадна финансирането. Това значи, че ние към този момент нямаме запас, в случай че не го заделим със лични средства, с цел да организираме профилактични прегледи, проучвания и така нататък като се има поради сериозното финансово положение, пред което болничното заведение се изправи, поради напускането на лекарите, около Covid пандемията всичко нарастна неимоверно доста, ние нямаме финансов запас да съществуваме, какво остава да заделяме подобен свободен запас. В началото на предходната година се обадиха представители на една компания, които споделиха, че са спечелили социална поръчка на министерството точно за реализиране на такива действия. Попитаха работим ли туберкулоза, ние отговорихме, че това в действителност е единственото лечебно заведение в региона, което работи туберкулоза. Заявиха предпочитание по телефона да работим дружно и нещата завършиха до там. В момента за Министерството на здравеопазването туберкулозата не е приоритет. Аз мисля, че в един добър или неприятен миг това ще изиграе доста неприятна смешка на цялото общество “.

Въпреки затрудненото състояние и неналичието на финансиране, в случай че някой жител има подозрения, че е инфектиран с туберкулоза, може гратис да бъде прегледан, тестван и диагностициран в белодробните лечебни заведения, акцентира доктор Стела Денчева, шеф на болничното заведение за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести „ Д-р Трейман “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР