Рязката смяна на Мустафа Карадайъ и назначаването на Делян Пеевски

...
Рязката смяна на Мустафа Карадайъ и назначаването на Делян Пеевски
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Ахмед Доган отдалечава ДПС от Анкара, но опитва да балансира

Рязката промяна на Мустафа Карадайъ и назначението на Делян Пеевски за съпредседател на Движение за права и свободи демонстрират решението на Ахмед Доган да отдалечи партията от въздействието на Анкара, до момента в който наличието на Джевдет Чакъров цели да омекоти външнополитически този ход и да успокои партийния актив. Това разяснява политологът от " Галъп " Първан Симеонов в изявление за Mediapool.
" Решението не е изненадващо. Самият факт, че Пеевски заема тази позиция (съпредседател на ДПС), а Мустафа Карадайъ беше внезапно заменен, това е вест и продължава да бъде вест. Фактът, че ще има двама съпредседатели не е вест ", добави политологът.
Първан Симеонов споделя, че Доган се е вслушал в структурите на партията, които евентуално не са били толкоз въодушевени, че се взема внезапен завой към назначение на българин отпред на Движение за права и свободи.
" Нека да не се не помни, че Движение за права и свободи е на първо място партията на една етническа група в България. Това е партия, почнала съществуването си като етническа партия ", разяснява политологът.
В същото време политологът припомня, че Доган постоянно е заемал благоразумна дистанцирана позиция по отношение на Анкара и всеки, който е нарушавал тази отдалеченост, е бил отстраняван.
" С махането на Мустафа Карадайъ Ахмед Доган се дистанцира от Анкара. С де факто слагането на българин отпред на Движение за права и свободи – също. Ясно е, че Джевдет Чакъров ще играе по-скоро поддържаща роля за омекотяване на тези промени. Целта на назначението на Чакъров е освен да успокои Анкара, само че и партийният актив на Движение за права и свободи ", споделя Симеонов.
Той разяснява, че Доган поддържа курса, който Движение за права и свободи е заема сега в поддръжка на измененията в България, само че в това време има и обръщение към новия действен началник на партията – Делян Пеевски.
" Доган се заиграва чисто политически - с едната ръка гали, а с другата дърпа уши. В този подтекст четем, че Движение за права и свободи се е трансформирала в корпоративна партия, което е укор към предходното управлението на Мустафа Карадайъ. Но в това време това наподобява и като евентуално предизвестие към бизнес линията на Пеевски ", споделя той.
" Това е типично обръщение на Доган от вида: " Аз не преставам да карам този трен. Аз съм този, режисьор на пулт, който може да те вдигне или смъкна ". В политиката го има това. Първо бяха основани едни свръхочаквания за Пеевски, пуснат бе по пързалката, след това леко го върнаха. Това Борисов го прави непрекъснато ", разяснява Симеонов.
Според политолога най-съществен е анализът на Доган, че България ще застане някъде сред сферите на въздействие и това го тревожи доста, който на никое място не загатва НАТО като фактор.

Най-буквалното обръщение
Първан Симеонов отбелязва, че посланието на Ахмед Доган за геополитическата обстановка е едно от " най-буквалните неща, които сме чели от Доган ".
" Доган наподобява е споделил безусловно това, което мисли. И всичко излиза наяве и то звучи обезпокоително. Да излезе Доган и да напише, че партията се трансформирала в корпоративна конструкция. И най-после да каже: " Всевишният да ни е на помощ ", имайки поради цялата национална общественост, а освен етносът. Това не е паника единствено за Движение за права и свободи. Това е паника за това накъде върви България ", споделя Симеонов.
Политологът показва, че Доган непосредствено споделя, че светът се връща към многополюсния модел и сферите на въздействие.
" Всички от западната страна на този свят си мислихме, че когато се заприказва за многополюсен свят, това е някаква съветска опорка. Истината е, че това е съветска опорка, само че тя е вярна. Няма никакво значение кой употребява тази опорка в случай, че се върви натам с възхода на Китай и незападните модели на ръководство като цяло. Доган не пропуща да каже, че има районни сили с световни упоритости. Турция, безспорно, е една от тези сили ", добавя политологът.
" Със сигурност Доган ни споделя, че познатият свят си отива, както и че България е на границата сред съветската и турската сфера на въздействие. В този подтекст " Всевишният да ни е на помощ " е много обезпокоително обръщение ", споделя Симеонов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР