Рязка смяна на времето ни очаква в почивните дни. Дъжд

...
Рязка смяна на времето ни очаква в почивните дни. Дъжд
Коментари Харесай

Сняг и силен вятър през уикенда, код червено на места

Рязка промяна на времето ни чака в почивните дни. Дъжд и сняг основават предпоставки за наводнения и заледявания. Дори тук-там е разгласен код алено.

Потвърждават се прогнозите за обилни превалявания, първо от дъжд и заплаха от наводнения, а след това от сняг и в композиция със мощния вятър ще има условия за навявания и преспи.

Още до среднощ основни количества се чакат в крайните северозападни региони, където първо ще завали, в областите Видин, Монтана и Враца - до към 30 - 35 литра на кв. метър.

През нощта и на следващия ден превалявания ще има в цялата страна, като с идното внезапно захлаждане още до края на съботния ден съвсем на всички места, ще преминат в сняг. Температурите ще се намаляват и към 14 часа ще са от 0° в западните региони до 16°-17° тук-там в Югоизточна България, където преди обяд ще духа мощен югозападен вятър и там по-късно денем ще има и гръмотевична активност.

След обяд със захлаждането в Западна и Централна България дъждът ще премине в сняг и ще стартира да се образува снежна покрива, а по проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще бъде и доста прохладно, със мощен, на моменти ураганен вятър в Североизточна България. В областите с код оранжево и код алено са вероятни количества до към 100 литра на кв. метър. По проходите в Източна Стара планина ще има навявания и преспи.Валежите от запад на изток последователно ще стопират, най-късно, едвам по здрач - и в Североизточна България, където към момента количествата ще са обилни, а виелиците ще продължат. В понеделник вятърът ще отслабне, облачността ще намалее, само че захлаждането ще продължи. Усложнена ще остане ситуацията и в неделя.

Максималните температури през днешния ден ще бъдат от 12° до 17°, в София - към 13°. Ще духа слаб, в Източна България - сдържан вятър от запад-югозапад. В западните и северозападните региони към този момент заваля и там още до среднощ се чакат обилни количества.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР