Рязка промяна във времето настъпи в нощта срещу понеделник –

...
Рязка промяна във времето настъпи в нощта срещу понеделник –
Коментари Харесай

Лекар: Рязката промяна във времето води до главоболие, инсулти и обостряне на хронични болести

Рязка смяна във времето настъпи в нощта против понеделник – от плюс 16-17 градуса тук-там в страната, температурите се обърнаха с мощен вятър от североизток, и стигнаха до типичните за края на януари негативни стойности и снегове.

Такава внезапна смяна на температурата неизбежно въздейства на човешкото тяло и на здравето, сподели в изявление за БГНЕС общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова.

По данни на Световната здравна организация сред 30 и 50% от популацията може да прояви изразени в друга степен патологични (болестни) реакции при внезапни и чести промени в метеорологичното време. Този вид реакция се значи с медицинския термин метеотропизъм. Най-често тези промени са изразени в лека степен и могат да доведат до едва неразположение, което не нарушава ежедневните действия. Установено е, че с възрастта тази неустойчивост става по-изявена.

Всяка по-рязка смяна в температурата, влажността или налягането могат да бъдат фактор за стрес на организма, до момента в който той привикне към новите условия. Обикновено за здравия организъм този стрес с смяната на температурата не съставлява проблем, само че при дребни деца, възрастни хора, уязвими групи хора (например, със болести на сърдечно-съдовата система), или хора с хронични болести, може да се стигне до неподходящи последствия.

Така да вземем за пример, най-честите признаци на очевидни последствия поради смяна на атмосферното налягане са честите недоволства от световъртежи, по-чести и продължителни главоболия, както и вариране на кръвното налягане.

Една от аргументите за главоболието при внезапната промяна на времето е спадането на атмосферното налягане, при което налягането в кухините – да вземем за пример синусите, се трансформира доста по-бавно от атмосферното. Така през времето, в което съществуват тези разлики е налице изразен в друга степен дискомфорт, който е директно подвластен от скоростта, с която организмът се приспособява.

Често при промяна на времето, и даже няколко дни преди самото настъпване на смяната му, доста хора с контузии в ставите се оплакват от болки и вдървеност, споделя доктор Николова. Обяснението е, че сред ставните цепки, които се образуват сред ставните повърхности, също се упражнява несъмнено налягане, което при промени в атмосферното налягане се отразяват по сходен метод както и при главоболията.

Отново, както и през всеки сезон, лекарите поучават да бъдем извънредно деликатни при избора на облекла, да консумираме повече плодове и зеленчуци, както и да пием задоволително течности, по опция негазирани и неалкохолни питиета. Трябва и да се внимава с кафето и енергийните питиета, защото те въздействат директно на сърцето.

„ Рязкото намаляване на температурите се отразява върху кръвоносните съдове и по-конкретно оказва съдосвиващо деяние. С това се изяснява и зачестяването на така наречен стенокардни пристъпи, заради нарушеното кръвоснабдяване на сърдечния мускул, като резултат от редуцирания луфт на коронарните съдове. Освен това кръвта стартира да оказва по-изразено налягане върху съдовата стена, заради по-малкото пространство, в което се постанова да се движи при вазоконстрикция, разследване студовия фактор. Последствията са нараснало кръвно налягане “, споделя доктор Николова.

Други промени, които се следят под въздействието на студа, са сгъстяването на кръвта, което при пациенти с предразположеност към тромбообразуване основава риск от неочаквани произшествия, предизвестява лекарят.

Д-р Николова, обаче, припомня, че по-лошо от промяната на времето може да бъдат единствено терзанията и стресът. “Не би трябвало да се впечатляваме толкоз от разликите във времето, минусови и плюсови температури постоянно ще има. Все отново е зима и това е правилото на закаляването - от топло да се върви към студено ”, споделя общопрактикуващият доктор. Но поучава хората със сърдечни болести да заобикалят разходките на открито при тези неочаквани настроения на времето. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР