Рязък скок на случаите на COVID -19 у нас и

...
Рязък скок на случаите на COVID -19 у нас и
Коментари Харесай

Рязък скок на случаите на COVID -19 у нас и спешна среща заради „Омикрон“

Рязък скок на случаите на Коронавирус -19 у нас и незабавна среща в Министерството на здравеопазването поради „ Омикрон “ и петата вълна.

Натискът върху лечебните заведения и растежът на вируса събраха шефове на лечебни заведения и представители на здравното министерство.

Новите случаи на ковид са 6252 за денонощието. За съпоставяне през предишния месец новозаразените за 24 часа не надвишиха 4000. Излекуваните са над 1300. В болница остават повече от 4400 души. Починалите, за жалост, са 157.

В Бургас пък регистрират растеж и при заболелите деца. От през днешния ден региона е в тъмночервената зона, а съгласно лекарите пикът на инфектираните е бил по празниците.

Заради по-заразния „ Омикрон “ управляващите вкарват по-строг надзор за влизане в страната от " алените зони ".

От петък идващите от страни в " алената зона " би трябвало да показват документ за имунизация или преболедуване и негативен резултат от PCR тест.

Българските жители, които не дават отговор на тези условия се слагат под 10-дневна наложителна карантина.

Сред среща в здравното министерство - управляващите успокоиха, че макар внезапния скок обстановката в лечебните заведения сега е постоянна.

В общинската болница " Княгиня Клементина " над 95% от пациентите са неимунизирани. След празниците последователно натискът се е усилил, споделят лекарите.

„ Към момента са разкрити 30 кревати в Коронавирус отделението, до момента бяха 20, само че от 4 януари по предписание на РЗИ ги увеличихме с още 10 “, заяви доктор Борил Петров, изпълнителен шеф на МБАЛ " Княгиня Клементина ".

Справка на здравната ревизия демонстрира, че в София сега свободните кревати са общо 551 или 36% от общия потенциал. От тях обаче за интензивни случаи незаети са единствено 16 на 100.

„ Ситуацията е лечебните заведения сега е постоянна. Имахме среща с шефовете на по-големите лечебни заведения. За момента натовареността на леглата е търпима “, съобщи доктор Петър Грибнев, заместник-министър на опазването на здравето.

„ Разговорите, които водихме с заместник-министрите и шефовете на лечебните заведения, са свързани с разкриването на педиатрични кревати, които да поемат потребностите при нужда от хоспитализация на дребни деца “, сподели доктор Данчо Пенчев, шеф на РЗИ-София.

Според математика проф. Николай Витанов натискът от „ Омикрон “ ще се усети в неинтензивните отделения.

„ Влизаме в стадия на битката за доминация сред „ Омикрон “ и „ Делта “ разновидността. Това ще бъде извоювано от „ Омикрон “ след към две седмици. Броят на случаите последователно ще пораства. Нормално е десетина дни да сме към пиковата област. Да хванем и февруари първата седмица и до 10-ти и да тръгнем надолу “, означи проф. Николай Витанов.

А с прочувствен пост в обществената мрежа и споделени разнообразни истории на пациенти, здравният министър Асена Сербезова още веднъж прикани за имунизация.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска е дала позитивен резултат при изработен PCR тест за COVID-19, оповестиха от Министерството на външните работи.

Министър Генчовска ще остане под наблюдаване, а функционалностите й ще извършва заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР