Рязък и категоричен политически ход предприе лидерът на БСП Корнелия

...
Рязък и категоричен политически ход предприе лидерът на БСП Корнелия
Коментари Харесай

Удар по масата! Нинова: Стопираме всякакви преговори с Петков за правителство. Радев да свика КСНС

Рязък и безапелационен политически ход предприе водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия след едноличното решение на премиера Кирил Петков да изгони 70 съветски дипломати

Стопираме всевъзможни договаряния за държавно управление с " Продължаваме промяната ". Искаме чуване на шефа на ДАНС на закрито съвещание от Народното събрание. Призоваваме президента Румен Радев да свика неотложно КСНС, съобщи тя на специфична конференция.

Решението е взето на изключително взаимно съвещание от Изпълнителното бюро и парламентарната група на алените. Заседанието бе по гледище на вицепремиера и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която с пост във фейдбук към този момент изрази възмущението си от решението за изпъждане на съветските дипломати.

Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безплецедентно в българската дипломатическа история и е на прага на разкъсване на дипломатическите връзки. За нас това е безусловно недопустимо - и по метода, по който е взето, и по наличието му, разяснява вицепремиерът и водач на левицата Корнелия Нинова.

Това решение е взето безусловно еднолично от премиера, няма такова решение на Министерския съвет, безапелационна бе Нинова.

И изясни, че членовете на Българска социалистическа партия в държавното управление са безапелационни, че в Министерски съвет такова решение не е обсъждано и взимано.

Социалистите упорстват за закрито съвещание на Народното събрание, на което да бъде показан отчета на службите, въз основа на който Петков е взел решението за изпъждане на дипломатите.

Те приканват и за привикване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Не може президентът да не знае, в случай че службите имат такава информация, изясни тя и изиска съвещание на КСНС. „ Изказването му от сутринта е извънредно обезпокоително. Ако президентът не знае, че има подобен отчет на ДАНС, то нещо изрично не е наред в държавата”, сподели Нинова.

Тя заяви, че шефът на ДАНС би трябвало да праща такива отчети на президента, шефа на Народно събрание и премиера. „ Не може президентът да не знае, в случай че има такава информация”, разяснява водачът на Българска социалистическа партия.

„ За следващ път министър председателят Кирил Петков взема еднолично решения, които засягат националната сигурност. Досега проявявахме приемливост.

Ще се върнем на масата за диалози, в случай че „ Продължаваме Промяната” предложат различен претендент за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си държание досега”, сподели в умозаключение Корнелия Нинова.

Ето цялото изказване на Корнелия Нинова

Първо – стопираме всевъзможни договаряния с “Продължаваме смяната “ за сформиране на ново държавно управление. Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е невиждано в българската дипломатическа история. Това е на прага на разкъсване на дипломатическите връзки. За нас то е безусловно недопустимо и по метода, по който е взето, и по наличието, което се съдържа в това решение.

Второ – това решение е взето безусловно еднолично от премиера Кирил Петков. Всеки, който твърди, че има решение на Министерски съвет, като да вземем за пример вицепрезидентът Йотова, да го потвърди и да извади такова решение. Ние, членовете на Министерски съвет от “БСП за България “, изрично заявяваме, че не е взимано такова решение в Министерски съвет.

Трето – от доста години Българската социалистическа партия се борим за правова страна, за мощ на институциите и за господство на закона. Настояваме въпросът да отиде там, където му е мястото. Влизаме сега в залата и желаеме закрито съвещание на Народното събрание и чуване на шефа на ДАНС за отчета, който е изготвил и дал до този миг може би само на господин Петков.
Обръщаме се към президента – да свика незабавно Консултативен съвет по национална сигурност. Изказването му от сутринта е извънредно обезпокоително. Ако президентът не знае, че има подобен отчет на ДАНС, то нещо изрично не е в ред в страната. Държавната организация “Национална сигурност “ изготвяйки такива отчети, би трябвало да ги изпраща на президента, на ръководителя на Народното събрание и на премиера. Шефът на ДАНС се назначава от президента, не може президентът да не знае, в случай че има такава информация. По обществената информация, която и ние четем, защото не сме виждали този отчет, се касае за шпионаж, който заплашва националната сигурност. Най-уместно е президентът незабавно да свика Консултативен съвет по национална сигурност.

Четвърто – за следващ път министър председателят Кирил Петков взима еднолични решения по въпроси, които доста съществено засягат националната политика – и вътрешна, и външна. Досега проявявахме приемливост, схващане, в името на общата цел, която си бяхме сложили – да променим модела на ръководство на България до този миг. Но защото това е следващото такова решение, ще се върнем на масата за диалози, в случай че “Продължаваме смяната “ предложат различен претендент за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си държание до момента.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР