Ryanair най-накрая стигна до споразумение със синдикатите след огромни стачки

...
Ryanair най-накрая стигна до споразумение със синдикатите след огромни стачки
Коментари Харесай

Ryanair премахва безплатния багаж на борда

Ryanair най-сетне стигна до съглашение със синдикатите след големи стачки на екипажите, които блокираха стотици полети това лято.

© Phil Noble Още по тематиката
Как ще се отрази стачката на водачите на Ryanair

Исканията на екипажа са за по-високо възнаграждение и по-добри условия на труд, което би нараснало разноските на самолетната компания
13 авг 2018
Ryanair анулира 250 полета поради стачка на немските водачи
8 авг 2018
Виенското летище става магнит за нискотарифните самолетни компании

След срутва на Air Berlin се открива опция за европейските превозвачи, които неотдавна се постановат на пазара
7 авг 2018
Авиокомпании подадоха тъжби до Европейска комисия поради стачките на френските диспечери

Според превозвачите Париж нарушава законите на Европейски Съюз, като не разрешава осъществяването на полети над страната по време на митинги
24 юли 2018
По-високите разноски за заплати намалиха облагата на Ryanair

По-високите цени на петрола и по-ниските цени на билетите също са се отразили на финансовия резултат на самолетната компания
24 юли 2018 Ryanair отстранява безплатния багаж до 10 кг. на борда на самолетите й. От ноември той към този момент ще се таксуват с 6 до 10 евро, оповестяват Reuters и Българска телеграфна агенция. Това няма да визира пътницитe, които са зaĸyпили ycлyгaтa " рrіоrіtу bоаrdіng " – те щe мoгaт дa пътyвaт c двe чaнти pъчeн бaгaж, ĸaтo гoлямaтa дo 10 ĸг щe бъдe взeмaнa нa гeйтa и нaтoвapвaнa в бaгaжнoтo oтдeлeниe нa caмoлeтa. В момента priority e 6 евро на полет и включва първо качване плюс два багажа - един дребен и куфар до 10 кг.

Останалите пасажери ще имат право да носят единствено дребна чанта за персонални потребности, която да се слага под предната седалка. За багажите до 10 кг. с изключение на, че ще се заплаща, с цел да бъдат качени на борда и превозени в багажното поделение над седалките, ще се дължи сред 8 до 10 евро, с цел да бъдат чекирани. Авиокомпанията декларира, че вкарва смяната, защото самолетите й се бавят, тъй като пасажерите носят прекалено много ръчен багаж.

Конкурентните EasyJet, Wizzair и Norwegian сега разрешават безвъзмезден средноголям куфар за къси полети. Ryanair показва, че не чака смяната да донесе спомагателни доходи, защото чекирането на 10 кг. багаж съгласно новата система е доста по-евтино от сегашната цена. Компанията също по този начин усилва допустимия размер за всички типове багаж.

В същото време компанията стигна до съглашение с ирландските водачи след продължаващи към този момент няколко седмици простестни дейности. Изходът от договарянията увеличи акциите на превозвача за първи път от три месеца, написа Reuters.

Стачките повлияха на няколко хиляди полета в Европа през най-доходоносния сезон, като единствено в един ден имаше повече от 400 анулирани полета, в това число такива от и до България. Поредният рунд договаряния стартира предходната седмица, а рано в четвъртък заран, след към 22-часова сесия, двете страни стигнаха до консенсус.

" Следва предлагането да се гласоподава ", се споделя в изказване на синдиката Forsa, който съставлява недоволните водачи. Макар че никоя страна няма право да разяснява договорката, от Forsa декларират още, че предлагат настоящото предложение да се одобри от ирландските водачи. След това Ryanair би трябвало да го показа и пред борда си за още едно координиране.

Голямата картина

Синдикати от други европейски страни обаче не престават договарянията. Очаква се това съглашение да е ключът към разрешаването на по-големите проблеми. Към момента за нискобюджетния транспортьор работят към 4 хиляди водачи, от които над 350 са в Ирландия. Анализаторът от Goodbody Марк Симсън, представен от Bloomberg, разяснява, че краят на рецесията, която стартира още предходната година, е " положителна " стъпка за компания.

В сряда холандският екипаж на компанията е дал своя вот също да стачкуват в търсене на по-добри условия за труд и по-добро възнаграждение. В страната има единствено една база на авиолинията – тази в Айндховен, където работят към 83 души, само че единствено 30 от тях са директни чиновници на Ryanair. Същевременно синдикатът на водачите в Германия Vereiningung Cockpit pilot union, който сега не взе участие в договарянията на немските водачи, отхвърля да знае за съглашението.

Историята

Пилотите на Ryanair започнаха протестни дейности, откакто се оповестиха за нарастване на заплатите, пенсионните осигуровки и за вода по време на полет. Друго искане е преустановяване на честата процедура водачите да се пренасочват в разнообразни градове, поради промени в графиците. Исканията обаче са в контраст на бизнес модела на нискотарифната компания и дълго време тя отхвърляше да одобри концепцията за синдикатите. В следствие, през декември, синдикатите бяха приети за представители на чиновниците на авиолинията, заради опасност от всеобщи стачки.

Загубите

За последното тримесечие акциите на компанията падаха, а от началото на тази година цената им се е намалила с 12%. След оповестеното решение те се подвигнаха с към 6% на борсата в Дъблин.

Но загубите са дълготрайни за превозвача, който към този момент не е най-скъпата компания в бранша, откакто беше задмината от притежателя на British Airways - IAG. Относно директното въздействие на стачките върху облагата, от Ryanair не разясняват. Авиолинията би трябвало да заплати хиляди компенсации на пасажерите с анулирани полети това лято. Ръстът на клиентите пък през последните няколко месеца отбелязва закъснение, а компанията регистрира и спад на облагата от 20% през второто тримесечие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР