Рядко срещаното пълно слънчево затъмнение потопи тихоокеанското крайбрежие на Мексико

...
Рядко срещаното пълно слънчево затъмнение потопи тихоокеанското крайбрежие на Мексико
Коментари Харесай

Рядко срещаното пълно слънчево затъмнение: Мексико и САЩ потънаха в мрак

Рядко срещаното цялостно слънчево затъмнение потопи тихоокеанското крайбрежие на Мексико в цялостен мрак в 11:07 локално време - или 18:07 часа по Гринуич.

Пътят на цялостното затъмнение, при който Луната изцяло закрива светлината на Слънцето, минава премине през Мексико и Съединените щати, преди да се върне в океана над атлантическото крайбрежие на Канада, в небесен театър, на който стават очевидци десетки милиони хора.

Слънчево затъмнение мина през 15 американски щата - от Тексас до Мейн, и можеше да бъде следено в границите на 4 минути и 6 секунди.

 слънчево затъмнение Снимка:

За наблюдаващите събитието е извънредно вълнуващо - те се прегръщат и целуват в тъмнината, а когато слънцето още веднъж изгрява хората стартират да пляскат, съобщи кореспондентът на bTV в Съединени американски щати Теодора Трифонова.

Над Мексико Снимки: Ройтерс

Пълното слънчево затъмнение е второ затъмнение за тази година (след лунното от полусянката на Земята на 25 март). То е най-интересното астрономическо събитие за 2024 година заради продължителната си цялостна фаза.

Това е най-интересното астрономическо събитие за 2024 година заради продължителната си цялостна фаза

Пълните слънчеви затъмнения оферират единствената опция за проучване на слънчевата корона посредством наблюдения от Земята, заради което те са обект на необикновен интерес за професионалните и феновете астрономи.

На 8 април затъмнението се следи като отчасти слънчево от източната част на Тихия океан, Централна и Северна Америка, северната част на Атлантическия океан и о-в Гренландия.

За първи път той вижда сходно събитие през 1963 година

Лунната сянка „ допира “ Земята в Тихия океан, минава през Мексико, както и през някои от централните и североизточни щати на Съединени американски щати, като Тексас, Арканзас, Мисури, Илинойс, Индиана, Охайо, Ню Йорк, Върмонт и Мейн.

Над Мексико Снимки: Ройтерс

Първото слънчево затъмнение за 2024 година ще бъде на 8 април и ще премине през Мексико, Съединени американски щати и Канада

След това тя ще пресече за малко Източна Канада и по-точно – провинция Ню Брънзуик. После ще продължи през северната част на Атлантическия океан, където нейният път ще приключи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР