Рядко небесно събитие скоро ще озари нощното небе. Следващото ще бъде след повече от десетилетие

...
До рядко събитие на нощното небе остава по-малко от седмица
Коментари Харесай

До рядко събитие на нощното небе остава по-малко от седмица и ще мине повече от десетилетие, преди да го видим отново.

На Сряда, 30 август, Луната ще изглежда като пълнолуние, суперлуна и синя луна в едно. Това е нещо, което няма да се повтори до 2037 г., според НАСА.

И така, какво точно означава това? Нека разбием какво е супер синя луна.

Какво е суперлуна?

Пенсионираният астрофизик от НАСА Фред Еспанак описва суперлуната като пълнолуние, което „се случва в рамките на 90% от най-близкото си подход към Земята“, според Space.com.

NASA казва, че всеки месец Луната преминава през най-близката до Земята точка, наречена „перигея“. Когато луната прави това по време на своя стадий на пълнолуние, тя изглежда по-голяма, по-ярка и по-близо до земята, оттук и прякора „суперлуна“.

На уебсайта на НАСА също е отбелязано, че това се случва три до четири пъти годишно . Тази година има четири суперлуни: една през юли, две през август и една през септември, съобщи Space.com.

Какво е синя луна?

Въпреки че е кръстена на цвят, синята луна не получава името си поради външния си вид. Вместо това се дължи на неговата честота.

Синята луна е пълнолуние, което се появява два пъти в един и същи месец, според НАСА. Цикълът на луната е 29,5 дни. Така че обикновено пълнолунието се появява веднъж в рамките на един месец.

В редки случаи обаче пълнолунието ще се случи два пъти в рамките на един месец и тогава се нарича синя луна.< /p>

Според Space.com сините луни се появяват на всеки две до три години. Последният беше през август 2021 г. и след тазгодишния следващият ще бъде през август 2024 г.

Кога е най-доброто време да видите супер синята луна?

Супер синята луната ще изгрее през нощта от 30 срещу 31 август, каза НАСА.

Форбс съобщава, че най-доброто време да видите супер синята луна ще зависи „от разделението между точния час на залез слънце и точния час на изгрев на луната.“

Излизането навън около изгрева на луната може да е най-добрият ви залог, според Forbes, и най-добре е „да бъдете на място, където можете да видите ниско долу до източния хоризонт“. Можете да проверите онлайн, за да видите кога луната изгрява във вашия район.

Луната ще изглежда малко по-голяма и по-ярка от нормалното, според НАСА.

„Когато Луната е най-близо до Земята („суперлуна“), тя изглежда с около 14 процента по-голяма, отколкото когато е най-отдалечена от Земята“, каза НАСА. „Това е подобно на разликата в размера между четвърт и никел. Тъй като Луната ще бъде близо до нас в своята орбита, тя ще изглежда малко по-ярка от обикновено.“

NASA каза, че следващите супер сини луни ще „се появят в двойка, през януари и март 2037 г.“.

„Времето между суперсините луни е доста неравномерно – може да бъде до 20 години – но като цяло 10 години е средната стойност“, каза НАСА.

Гледайте ' гигантска падаща звезда" освети небето на Кентъки в същата нощ на супер луна

Мистериозна ивица светлина освети небето над Австралия. Сега има обяснение

Вижте най-далечната звезда, откривана някога – милион пъти по-ярка от слънцето, казва НАСА

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР