Рядко ми се случва да гледам на филм как някой

...
Рядко ми се случва да гледам на филм как някой
Коментари Харесай

Из приказния свят на Тарантино

Рядко ми се случва да виждам на филм по какъв начин някой забива в продължение на няколко минути непозната глава в изострен борд на масата и да се разхиля като тийнейджърка на първа среща. Наричам го „ Ефектът на Тарантино “, който ще погълне и българските фенове още от през днешния ден, когато дълго чаканото му девето авторско заглавие „ Имало едно време в Холивуд “ изгрее на огромния екран.

Като любовно писмо до изгората – с такава настройка гледайте кино лентата, който Куентин Тарантино посвещава на Холивуд, подобен, какъвто го помни от своето детство. Това си проличава и от най-малкия подробност. Като този, че в 80% от фрагментите, снимани в ретроавтомобилите на Брад Пит и Леонардо ди Каприо фенът (т.е. Камерата) е позициониран на задната седалка.

„ Така виждах аз Холивуд в колата на доведения ми татко през 1969 година “, разкрива режисьорът, прочул се с „ чистия “ си метод към правене на кино. „ Той не работи с образни резултати. Всеки билборд, всяка витрина, всеки флаер – всичко е направено особено за кино лентата “, намига и Брад Пит, който под репутацията на „ неприятното момче “, умъртвило брачната половинка си, само че разминало се със пандиза, ще ни разсмива като каскадьора Клиф Буут.

Още в първите подиуми ни излиза наяве, че двамата с уестърн звездата Рик Далтън ще вървят като „ дупе и гащи “. Не единствено на снимачния сет – артист и каскадьор пътуват дружно, запиват дружно... въпреки че се усеща и известна подчиненост сред двамата. Ди Каприо го раздава като разяждан от подозрения холивудки актьор, към който към този момент се носи мириса на нафталин. Причината – уестърните последователно отшумяват като мода в Холивуд на фона на хипи придвижването. В ролята на неприятния вестител – че кариерата на Далтън отива към канализацията, влиза Ал Пачино, който пък е единствено един от диамантите, които запаленият киноман ще срещне в прослойка на „ Имало едно време в Холивуд “.

Основният актьорски състав е задоволително респектиращ самичък по себе си. Добавете още Люк Пери, Майкъл Медсън, бъдещия екранен Елвис – Остин Бътлър, дъщерята на Итън Хоук – Миа Хоук, Лена Дънам, Дакота Фанинг... и самият Тарантино, който въпреки и че няма да видите, ще разпознаете по гласа.

Марго Роби, която не знаем къде да сложим – при първо- или второстепенните функции, също е украшение на екрана. В облика на Шарън Тейт тя го краси, въпреки и до преди самия край да не въздейства изключително на сюжета. Именно поради нея обаче двайсет секунди след края на финалните надписи ще ахнете с думите: „ Тази приказка е гениална в своята глупост “.

За „ Имало едно време в Холивуд “ и възможната му бъдеща случка с премиите „ Оскар “ се приказва още занапред. Без да бързаме пред вятъра, сигурно въпреки всичко можем да кажем, че това е измежду най-хубавите филми, които са излизали на български екран тази година. Лишен от всякаква рекламация за високопарност, лентата развлича, образова и най-важното – в действителност ни потапя в приказния свят на Тарантино, към който режисьорът се връща с откровената любов на дете.

Както към този момент стана ясно и нагоре, по традиция и тук създателят на „ Криминале “ включва бойните подиуми като главен „ персонаж “ на заглавието си. „ Хората постоянно ме упрекват за експанзията във филмите. Смятам, че едно от най-хубавите неща на нашето изкуство е фактът, че действителността се предава наужким. Защо да не се възползваме от това? “, безапелационен е Тарантино, който продължава да е все по този начин вдъхновен от заглавието си, както евентуално би бил и на 6-годишна възраст (на колкото в действителност е бил в описваната 1969 година - годината на бруталното ликвидиране на Шарън Тейт от почитатели на Чарлс Менсън). Лентата е изключително персонална за режисьора и поради, че доста значимо присъединяване – изключително в бойните подиуми, има и неговото лично куче.

Ако има човек, който може да си разреши да пренапише (с известни допълнения) историята на Холивуд – то това несъмнено е Куентин Тарантино. Тук той изпипва всяка детайлност до най-малкия подробност, поради което играта на Ди Каприо и Пит (които другояче биха обрали изрично всички позитиви) не блестят като оазис посред пустиня, а се вписват навръх място в цялата мозайка, наречена „ Имало едно време в Холивуд “.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР