Рядко хибридно слънчево затъмнение ще се появи над Океания и

...
Рядко хибридно слънчево затъмнение ще се появи над Океания и
Коментари Харесай

Хибридно слънчево затъмнение ще се наблюдава на 20 април

Рядко хибридно слънчево затъмнение ще се появи над Океания и Югоизточна Азия в четвъртък, 20 април. Ето какво значи и по какъв начин да го наблюдавате.

Рядко „ хибридно “ слънчево затъмнение ще бъде блестящото събитие на тази седмица, защото луната ще закрие слънцето над Австралия, Източен Тимор и източните индонезийски острови.

На 20 април наблюдаващите на небето в района ще могат да видят по какъв начин сянката на луната минава пред слънцето, закривайки я като монета в магическо шоу, преди да се плъзне от нея и да разкрие цялата му огнена хубост.

Затъмнението ще стартира в 21:34 часа северноамериканско източно време на 19 април (01:34 координирано универсално време на 20 април) и приключва в 2:59 сутринта северноамериканско източно време (06:59 координирано универсално време на 20 април), съгласно timeanddate.com.

: On April 20 this year, people will get to witness a very rare, called a, a rare solar eclipse that changes its appearance from annular to total and back as the 's shadow moves across the.
— Tech2 (@tech2eets)
Небесното събитие се назовава хибридно слънчево затъмнение, тъй като е композиция от цялостно слънчево затъмнение и пръстеновидно слънчево затъмнение , представяйки на феновете едното затъмнение, а по-късно другото, когато сянката на луната се плъзга по земната повърхнина.

При цялостно слънчево затъмнение луната изцяло закрива слънцето, което разрешава тънките влакна на слънчевата корона да бъдат следени за малко с просто око. При пръстеновидно слънчево затъмнение обаче луната е прекомерно надалеч от Земята, с цел да блокира изцяло слънцето, създавайки ореол от горяща плазма към външните краища на луната, който поврежда очите, в случай че се гледа без очила за затъмнение .

Дали феновете ще видят затъмнението като цялостно или пръстеновидно затъмнение зависи от това къде се намират на земната повърхнина. Повечето наблюдаващи на затъмнение ще видят пръстеновидно слънчево затъмнение , само че тези, които са някъде сред Антарктида и Западна Австралия, ще станат очевидци на цялостното затъмнение.

На две места ще е допустимо да се следи прекосяването от пръстеновидно към цялостно и назад , само че те са в средата на Индийския океан.
В Австралия цялостно слънчево затъмнение ще може да се види единствено в град Ексмаут, където се чакат многохилядни тълпи да се стекат, с цел да станат очевидци на невероятното нареждане на Слънцето, Луната и Земята.

В митологията на локалните австралийци слънчеви затъмнения като тези съставляват късото свързване на Лунния мъж и Слънчевата жена, които другояче се преследват един различен из небето . Редките слънчеви затъмнения се считали от доста общества за неприятна прокоба.

Hybrid eclipse 19th/20th April. Beaut if you get to see it for real. Don't forget your eclipse glasses for safety. Here's where and how... Don't forget your eclipse glasses for safety.
— Gems 4U (@4u_gems)

Ако имате шанса да се намирате на някое от местата, на които можете да станете очевидци на хибридното затъмнение не забравяйте да носите специфични очила, с цел да предпазите очите си от нездравословния безоблачен отблясък .

Останалите от нас можем да се включим онлайн на timeanddate.com, където събитието ще се излъчва онлайн.

Следващото хибридно слънчево затъмнение ще се появи над Северна Америка на 14 ноември 2031 година
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР