Рядка възможност да видим шаржа на Александър Добринов със знаковите

...
Рядка възможност да видим шаржа на Александър Добринов със знаковите
Коментари Харесай

Изложба на шаржовете на Александър Добринов в Софийската градска галерия

Рядка опция да забележим шаржа на Александър Добринов със знаковите персони от писателското кафене " Цар Освободител ". От през днешния ден творбата е изложена в Софийската градска художествена изложба. За последно творбата е показвано преди 20 години, а в този момент е част от галерия по случай 120 години от рождението на художника.

София

София през 1935 година

Кафенето на бул. „ Цар Освободител “ събира политическият и интелектуален хайлайф на България. Зад стъклените витрини персони като Никола Мушанов, Йонко Вапцаров, Елин Пелин, Дора Габе, Сирак Скитник разискват значимите въпроси за България. Тази атмосфера художникът Александър Добринов пресъздава в фамозния си шарж със 106 облика.
Аделина Филева, куратор на изложбата и шеф на СГХГ: В това кафене са се решавали доста разнообразни креативен и политически задания. Срещата не е била просто да отидеш там да пиеш кафе. Срещата е била обвързвана с изкуство, политика, литература, публицистика.  © Българска национална телевизия
Над 200 произведения показва изложбата в Софийската градска художествена изложба - от фамилията до Цар Борис III и Владимир Димитров - Майстора и от творбите с подписи на значимите му съвременници до сатиризираната Европа и неприятното ни правораздаване.
Аделина Филева, куратор на изложбата и шеф на СГХГ: В политическите карикатури той е много дръзновен и не икономисва на никой от политиците техните неточности и проблеми. Много от творбите му са настоящи и през днешния ден.
Десет години след фамозния шарж и промяната на ръководството Александър Добринов е наказан. Продължава да рисува и в пандиза, където изтърпява наказването си дружно с други интелектуалци.
 © БНТ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР