RWE ще получи 16,67% от собствения капитал на E.On Още

...
RWE ще получи 16,67% от собствения капитал на E.On Още
Коментари Харесай

E.On и RWE разменят част от активите си и променят енергийния сектор на Германия

RWE ще получи 16,67% от личния капитал на E.On

Още по тематиката
EON построява мрежа за зареждане на електрически коли от Норвегия до Италия

Целта е да се подтиква търсенето на по-еко колите
13 ное 2017
Енергийни компании основават блокчейн комерсиална платформа

Едрият бизнес счита, че блокчейн технологията би трябвало да се преглежда настрана от криптовалутите и ICO финансирането
7 ное 2017
RWE разпределя над 500 млн. евро еднократен дял

Причината е възобновяване на налози за над 1.7 милиарда евро
14 авг 2017
Eon подвига дивидентите си през идната година

Германия върна на енергийната компания 2.85 милиарда евро поради противоконституционен налог
9 авг 2017 Германските енергийни компании E.On и RWE ще разменят част от активите си, което ще пренареди енергийния бранш в Германия, оповестява Financial Times. E.On ще придобие 77% от дъщерното сдружение за сила от възобновими източници на RWE – Innogy, като договорката е на стойност 43 милиарда евро, а RWE ще получи 16.67% от акциите на E.On.

Причините

Сделката съставлява амбициозна промяна за двете енергийни компании и ясна индикация, че E.Оn и RWE още веднъж напредват след години на съкращения и редица регулаторни удари.

Това е и първата огромна договорка на немския енергиен пазар, откакто E.On продаде миноритарния си дял в бившето си дъщерно сдружение Uniper на финландската Fintum за 3,8 милиарда евро през януари. Тя е и огромна смяна от страна на E.Оn и RWE, защото те бяха наранени от по този начин наречената Energiewende, радикалното отдръпване на Германия от изкопаемите горива и прекосяването към възобновими енергийни източници, които сложиха мощен напън върху главните стандартни енергийни интервенции на двете групи. Водещите компании за електрическа енергия в Германия претърпяха сериозен срив през 2011 година, когато държавното управление в Берлин реши да форсира прекъсването на нуклеарните блокове в отговор на злополуката във Фукушима. Предсрочното затваряне на централите коства милиарди на енергийните компании в страната.

Трудности за фирмите

Както E.Оn, по този начин и RWE реагираха с внезапни съкращения на разноските и се разделиха на две обособени компании. E.Оn отклони стандартните си енергийни интервенции в Uniper, оставяйки групата с по-надеждните интервенции с възобновими енергийни източници. RWE се насочи в противоположната посока, като резервира стандартните и нуклеарни си интервенции, като в същото време прекрати дейностите си със зелена сила в Innogy.

В случая с E.Оn възобновяване на средства дружно с нарастването на капитала разреши на групата да усили дивидентите и да понижи чистия си дълг от 26.3 милиарда евро в края на 2016 година до 21.5 милиарда евро.

Условията на договорката

E.Оn ще придобие 76.8% от акциите на RWE в Innogy, а RWE ще получи миноритарен дял от E.Оn - ще ръководи две нуклеарни централи, бизнесът за предпазване на газ на Innogy и дяловете му в австрийския енергиен снабдител Kelag. В подмяна RWE ще заплати на E.Оn 1.5 милиарда евро в брой.

Офертата към миноритарните акционери в Innogy ще бъде на стойност 40 евро на акция, което прави оценка компанията на към 22 милиарда евро. Акциите на Innogy завършиха предходната седмица борсовата търговия на цена от 34.53 евро, което даде на компанията пазарна стойност от 19.1 милиарда eвро. Компанията има към 21 милиарда eвро чист дълг.

Размяната на акциите двете компании на процедура си поделят пазара - E.On ще се концентрира върху мрежата и интервенциите с клиенти, а RWE ще развива бизнеса с газовите складове на Innogy. Сделката сред двата енергийни колоса следва да бъде утвърдена от бордовете на фирмите, както и от регулаторите - Европейската комисия и немската антимонополна комисия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР