Рутинните изтезания над задържани от страна на руските сили и

...
Рутинните изтезания над задържани от страна на руските сили и
Коментари Харесай

Изтезанията в Изюм са били част от политиката и плана на Русия, сочи доклад

Рутинните изтезания над арестувани от страна на съветските сили и техните съдружници по време на окупацията на украинския град Изюм са били част от " политиката и проекта " на Русия . Това сочи на интернационалната правозащитна организация Хюмън Райтс Уоч , оповестен в сряда.

Изюм, който се намира в региона на Харков, беше високомерен от съветските сили още в първите дни на войната и освободен от украинската войска през септември. Тогава покрай града. Стотици тела бяха ексхумирани, в това число 30 със следи от мъчения.

" Руските сили и други, настоящи под тяхно командване, рутинно са изтезавали арестуваните по време на шестмесечната си окупация на Изюм ", се споделя в отчета на Хюмън Райтс Уоч.

От организацията показват, че са интервюирали повече от 100 оживели, които разказват, че са били подлагани на електрически потрес, мъчения с вода, тежки побои, закани с оръжие и са били принуждавани да стоят в стресови позиции за дълги интервали от време.

Оцелелите са разпознали минимум седем места в Изюм, в това число две учебни заведения, където съгласно тях бойци са ги задържали и малтретирали.

" Жестокото принуждение и малтретиране в Изюм не са инцидентни произшествия ", сподели Белкис Уил, старши изследователка в организацията.

" Множество жертви споделиха с нас достоверни разкази за сходни прекарвания на изтезания по време на разпит, в уреди под контрола на съветските сили и техните подчинени, което демонстрира, че това отношение е било част от [конкретна] политика и проект ", добави Уил.

В всеобщия гроб, който украинските управляващи откриха в Изюм, бяха открити повече от 440 тела. По-късно управляващите оповестиха, че по 30 от телата има следи от изтезания. По думите на регионалният началник Олех Синехубов някои от хората са били заровени с въже към врата или вързани ръце, други са със счупени ребра и огнестрелни рани.

През април след първото по-голямо оттегляне на съветската войска в няколко града в Северна Украйна бяха открити всеобщи гробове. В остави десетки тела на убити по улиците, а по-късно бяха открити още десетки в общи гробове, изби и други.

Русия отхвърля убийствата на цивилно население и на няколко пъти твърдеше или че всичко е, или че убийствата са били осъществявани от украинските сили.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР