Рут фон Майенбург е част от висшите кръгове на австро-унгарското

...
Рут фон Майенбург е част от висшите кръгове на австро-унгарското
Коментари Харесай

Как австрийска аристократка става „Червената графиня“ на съветското разузнаване

Рут декор Майенбург е част от висшите кръгове на австро-унгарското общество, само че избира пътя на битката за социалистическо тъждество.

За такива хора нормално споделят: „Тя се е родила със златна лъжичка в устата“. Дъщеря на австрийския притежател на мини Макс Хайнсиус декор Майенбург, Рут е наследничка освен на богата, само че и старинна аристократична фамилия. Изглежда бъдещето ѝ е било предопределено, само че пред скучния всемирски живот тя предпочела кариерата в руските спецслужби.
Аристократка-социалист
Рут декор Майенбург се увлича по левите хрумвания от юношество. През 1932-а, когато е на 25 години, тя влиза в Социалдемократическата работническа партия на Австрия и се причислява към Социалистическия юношески фронт. Пак тогава тя се съчетава във втори брак с видния деятел на лявото придвижване на страната Ернст Фишер.  Ернст Фишер

Ернст ФишерСвободни източници

Съпрузите с паника следят по какъв начин Австрия, с напъните на нейния канцлер Енгелберт Долфус, решително поема по пътя на фашизацията по италиански пример. През февруари 1934 година срещу настоящата власт избухва въстанието на бойната организация на социалдемократите – Републиканския шуцбунд, което е потушено грубо от армията. След това Рут и брачният партньор ѝ неотложно напущат страната.  Бундесархив

Ново пристанище за съпрузите става Чехословакия, а по-късно и Съветският съюз. Тук Рут декор Майенбург взе участие дружно с избягалите в Москва членове на Републиканския шуцбунд в парада на 1 май 1934 година на Червения площад. По това време тя към този момент е уверена комунистка.
Разузнавач
За руските спецслужби не съставлява особена компликация да вербуват австрийската аристократка, която в Разузнавателното ръководство на Работническо-селската алена войска (РККА – от съкращението на съветски, а по-късно Червена Армия) става известна с псевдонима „Лена“. От 1934-а до 1938 година тя работи интензивно в Европа и на първо място в нацистка Германия.  Курт декор Хамерщайн-Екворд

Курт декор Хамерщайн-ЕквордСвободни източници

Най-ценният източник на информация за „Червената графиня“ става военачалник Курт декор Хамерщайн-Екворд, с чието семейство тя поддържа другарски връзки години наред. Въпреки високото си състояние във Вермахта той е уверен съперник на Хитлер и с наслада се съгласява да помогне на отдавнашната си позната.

Подробностите към информацията, която Рут декор Майенбург получава от генерала и предава в Москва, към момента са засекретени. Въпреки това се знае, че тя е била обвързвана с отбранителната дарба на Германия, темповете на превъоръжаване на Вермахта, проектите за военното съдействието на Третия райх и Итлаия, а също и с връзките на немския военно-политически хайлайф към Хитлер.  Бундесархив

Сведенията, добити от „Червената графиня“, са толкоз скъпи, че още през 1938 година на Рут е присвоено званието полковник, а националният комисар по защитата Климент Ворошилов персонално ѝ изрича своята признателност. Пак той предава посредством нея предлагането към Хамерщайн-Екворд и фамилията му да се преселят в Съюз на съветските социалистически републики. Генералът обаче отхвърля и предлага да взе участие в заприказва срещу Хитлер чак до гибелта си от рак през 1943 година.
Завръщането вкъщи
 Молотов при подписването на пакта Молотов-Рибентроп

Молотов при подписването на пакта Молотов-РибентропСвободни източници

През 1938 година Рут декор Майенбург се отдръпва от работата в разузнаването и се завръща в Съветския съюз. Любовта ѝ към новата татковина е мощно разколебана от всеобщите политически репресии, известни като „Големия терор“, а също и от сключването през 1939-а на пакта Молотов-Рибентроп, което е като гръм от ясно небе. „Сякаш часовникът на кремълската кула внезапно спря“, споделя тя като разяснява по-късно съветско-германския контракт: „Беше ни доста позор и още дълго не бяхме в положение да преодолеем това възприятие на срам“.

При все това „Червената графиня“ остава и в Съюз на съветските социалистически републики, и в редовете на комунистите (едва през 1966-а напуща Комунистическа партия на Австрия). Рут работи по линията на Коминтерна, а също в Главното политическо ръководство на Червената войска. През 1943 година ѝ разпореждат да дава отговор за въпросите, свързани с австрийски военнопленници, пленени край Сталинград.

След края на войната Рут декор Майенбург дружно със брачна половинка си се връща в Австрия, където известно време заема поста общоприет секретар на Австрийско-съветското съдружие за другарство. След това и чак до гибелта си през 1993 г.  тя се занимава главно с преводаческа активност и написа записки, отдадени на времето, прекарано в Съветския съюз, и на нейните съратници в социалистическата битка.   

създател: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР