Rust влезе за първи път в Топ 20 на най-популярните

...
Rust влезе за първи път в Топ 20 на най-популярните
Коментари Харесай

C и Java оглавяват новия рейтинг на Tiobe

Rust влезе за първи път в Топ 20 на най-популярните езици за програмиране

Обучението по програмиране по най-популярните езици е необятно налично у нас
(снимка: CC0 Public Domain)

Езикът за програмиране Rust влезе за първи път в рейтинга за известност Топ 20, изготвян от Tiobe, само че към момента изостава на пет пункта от съперника Go, излиза наяве от новата ранглиста, издание при започване на юни.  

От 38-мо място предходната година Rust се изкачва на 20-та позиция в новия показател. Интересът към този език нараства при систематичното програмиране на огромни платформи, в частност на Microsoft и Amazon Web Services, защото взема решение проблеми с паметта, присъщи за кодовете, написани на C в C++.

Индексът на Tiobe се изготвя въз основата поръчките за търсене, свързани с езици за програмиране, в главните търсещи машини, което не значи, че повече хора са почнали да употребяват даден език, в частност – Rust, а че повече разработчици търсят информация за него, разяснява ZDNet.

В тазгодишното издание на рейтинга първите 10 места заемат C, Java, Python, C++, C#, Visual Basic, JavaScript, PHP, R и SQL. Това нареждане е близо до листата на Stack Overflow за най-често употребяваните езици за програмиране – JavaScript, HTML/CSS, SQL, Python, Java, Bash/Shell/PowerShell, C#, PHP, TypeScript, C++, C и Go.

Начинаещите програмисти у нас могат да учат и усвоят езика Java, който е в челото и на двете ранглисти, гратис – като се запишат в онлайн курс в един от водещите центрове в страната.

За пета поредна година Rust печели гласуването в Stack Overflow за най-обичан език за програмиране от разработчиците. Тази година 86% от разработчиците споделят, че имат предпочитание да употребяват Rust, само че единствено 5% в действителност го употребяват за програмиране.

Разработчиците също по този начин се интересуват от ден на ден от езика Go за редовно програмиране, с който са построени платформите на Гугъл, Netflix, Salesforce, IBM и Twitter. Go се придвижва от 15-то на 12-то място в рейтинга на Tiobe.

И Rust, и Go са свързани със заплати на програмистите от над 120 000 $ годишно в Съединени американски щати, съгласно изследване на Stack Overflow.

Нов участник в Топ 20 е Scratch – образен език за програмиране, създаден от MIT Media Lab за образование по програмиране на деца. Scratch е една от вариантите за начинаещи разработчици на Raspberry Pi платформа. Той се изкачва от 26-то на 18-то място в показателя на Tiobe, само че към момента не може да си върне 14-тата позиция от 2017 година

Програмният език R също записва забележителен скок в подреждането – от 22-ро до 9-то място, съвсем достигайки най-високата си позиция – 8-мо място в рейтинга от от 2018 година

Изненадващо, езикът Microsoft TypeScript е едвам на 44-то място в показателя на Tiobe. За съпоставяне, анализаторите от RedMonk, го сложиха на 9-то място в своя рейтинг, основан на данни от GitHub и Stack Overflow.

Възприемането на TypeScript е обусловено от големия размер JavaScript код. Езикът е много известен измежду разработчиците, като се подрежда на 2-ро място след Rust и изпреварва Python в изследването на Stack Overflow за 2020.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР