Руснаците ще отидат до урните за президентските избори в страната

...
Руснаците ще отидат до урните за президентските избори в страната
Коментари Харесай

Може ли да загуби Путин? Всичко, което трябва да знаете за изборите в Русия

Руснаците ще отидат до урните за президентските избори в страната си - с един-единствен предстоящ резултат.

След като Алексей Навални умря при неизяснени условия, а на опозиционния претендент Борис Надеждин беше неразрешено да се кандидатира, към този момент няма кой да съставлява сериозна спънка за още шест години ръководство на Владимир Путин , припомня Sky News

Въпреки това изборите ще бъдат деликатно следени от тези, които търсят визия за политическите измами в Русия, както и за мненията на цялото съветско общество.

И по този начин, какво да чакаме от изборния ден в Русия и какво значи той за войната в Украйна?

Sky News преглежда някои от главните въпроси, които остават нерешени.

Кога са изборите?

По-голямата част от гласуването в Русия и в анексираните райони на Украйна се организира в границите на три дни сред 15 и 17 март, макар че в някои райони се гласоподава авансово.

Русия е голяма страна с 11 часови зони и огромни пространства с рядко обитаеми и отдалечени региони.

Тя е толкоз огромна, че изборната комисия употребява хеликоптери за достъп до отдалечени региони в Сибир, с цел да провежда изнесени изборни секции.

Допитването до гласоподавателите би трябвало да бъде оповестено в часовете след затварянето на изборните секции, а формалните резултати - няколко дни по-късно.

Това е първият случай на многодневно гласоподаване на президентските избори в Русия, както и първият, при който гласоподавателите могат да гласоподават онлайн.

Опозиционни групи през 2021 година обявиха, че цифровото гласоподаване на парламентарните избори в страната е посочило признаци на операция.

По-голямата част от самостоятелните съветски медии са неразрешени, а всеки, който бъде приет за отговорен в разпространението на " съзнателно погрешна информация ", която държавното управление смята за инвазия на страната в Украйна, може да бъде лишен от независимост за период до 15 години.

Какво се случи на предходните избори?

През последните към 20 години президентските избори в Русия се организират по прочут модел.

На президентския избор през 2018 година вторият в листата на Комунистическата партия Павел Грудинин си обезпечи 11,8% от гласовете в съпоставяне със 76,7% на Путин.

По това време имаше изказвания за наложително гласоподаване и нарушавания на изборите, защото на фрагменти, оповестени от държавна опозиционна група, се виждаше, че урните се пълнят.

Преди това Путин завоюва изборите през 2012 година (64,35% от гласовете), 2004 година (71,91%) и 2000 година (53,44%).

През 2008 година му беше неразрешено да се кандидатира за трети следващ президентски мандат и той беше назначен за министър-председател от Дмитрий Медведев.

Какви са съветските предизборни акции?

Руският президент се избира посредством директно гласоподаване. Ако никой от претендентите не получи над 50 % от гласовете, три седмици по-късно се организира втори тур сред двамата най-популярни претенденти.

Регистрацията на претендентите нормално завършва през февруари на изборната година, а акциите се организират през февруари и март в навечерието на изборния ден.

През предходните години се организираха телевизионни диспути сред някои от претендентите за президентския пост. В един изключително многолюден спор през 2018 година Ксения Собчак хвърли вода върху противника си Владимир Жириновски, който по-късно отговори гневно.

Путин, който не присъстваше на този спор и изключи опцията да се яви на който и да е от тях тази година, не беше изключително ангажиран в акцията - може би поради обстоятелството, че успеха му се допуска.

Кои са претендентите тази година?

С известна разлика водач е 71-годишният настоящ президент Путин, който е на върха на съветската политика от 1999 година насам.

За да може да се кандидатира още веднъж след толкоз дълго време на власт, шефът на Кремъл промени конституцията - той може да се кандидатира за още два мандата след 2024 година

Той е изправен пред тройка алегорични кандидати, никой от които не го е подлагал на критика.

Сред тях са Николай Харитонов от Комунистическата партия, Леонид Слуцки от националистическата Либерално-демократическа партия и Владислав Даванков от Нова национална партия.

Като цяло те поддържат Кремъл и неговата политика, в това число нахлуването в Украйна. Предишни избори демонстрираха, че тези претенденти надали ще получат задоволително гласове, с цел да насочат същинско предизвикателство.

Планира ли Владимир Путин празненство за успеха?

Екипът на Путин не е оповестил събитие, с което да отпразнува предстоящата му изборна победа - това може да се случи едвам след вота.

През 2018 година той отпразнува тази победа със своите последователи в Москва при минусови температури на Манежния площад покрай Кремъл, като им благодари и се причисли към виковете им " Русия! ".

Смята се обаче, че митингът е плануван за 18 март, с цел да се означи 10-годишнината от анексирането на Крим от Русия.

Какво ще каже Борис Надеждин?

След гибелта на Навални Борис Надеждин е една от най-известните антивоенни фигури в Русия.

След като организира ефикасна акция за набиране на нужните подписи за присъединяване в изборите, изборната комисия на страната му забрани да се кандидатира.

60-годишният Надеждин прикани за прекъсване на войната в Украйна и прикани Русия да стартира разговор със Запада.

На 4 март той даде обещание да продължи да подава тъжби против недопускането му до присъединяване във вота, макар че призна, че шансът му да се яви на изборите е " нулев ".

Той употребява продължителния развой на обжалване, с цел да се показа като герой, който има намерение да играе бъдеща роля в съветската политика.

Какво значат изборите в Русия за войната в Украйна?

Мнозина коментатори, както и съветската съпротива, която значително е разпръсната, дефинират изборите като референдум за войната в Украйна.

Абас Галямов, политически анализатор, който е бил представител на Владимир Путин, съобщи, че вотът е подобен, при който " множественият избор е сменен с елементарен, дихотомичен:

" За или срещу Путин сте? " и съобщи, че това ще бъде " референдум по въпроса за войната, а гласуването за Путин ще се трансформира в гласоподаване за войната ".

Опозицията преглежда вота като опция да покаже мащаба на недоволството от Путин и войната.

Ще има ли митинги?

През последните години демонстрациите против държавното управление в Русия стават все по-рисковани, а хората, които излизат на улицата, постоянно са задържани и хвърляни в пандиза.

Малко преди гибелта си Навални прикани гласоподавателите да отидат до урните на 17 март по обяд и да се наредят на дълги опашки в символ на митинг.

В отговор Кремъл предизвести, че ще има правни последици за всеки, който се вслуша в апела.

Въпреки опасенията от арест, десетки хиляди хора се събраха в Москва за погребението на Навални, като тълпите ръкопляскаха и скандираха името му.

Хиляди хора продължиха да сервират цветя на гроба му и през идващите дни.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР