Руснаците се изнасят масово от Поморие. Хиляди жилища са обявени

...
Руснаците се изнасят масово от Поморие. Хиляди жилища са обявени
Коментари Харесай

Руснаци масово разпродават имотите си по българското Черноморие

Руснаците се изнасят всеобщо от Поморие. Хиляди жилища са оповестени за обмен. Интерес към тях демонстрират българи от вътрешността на страната, оповестиха брокери на недвижими парцели пред Нова телевизия.

Според тях отдръпването на братушките не е поради ковид, а поради стопански аргументи.

" Има някои които са теглили заеми там с цел да купят тук. И като се прекара заема през рубла-евро и им излиза неизгодно. И са ненапълно малко заблудени, че с тези жилища тук ще могат да печелят ", сподели Петя Симеонова от Поморие.

90% от жилищата сега са заключени и се продават, а евентуална причина за отлива с изключение на локдауна е спада на съветската рубла.

" Над 5 000 жилището са закупени от съветски жители само че при по този начин създалата се обстановка стартира един отлив и съветските жители към този момент афишират жилищата си за продажба. Но по-важното е че се демонстрира интерес от българи които да закупят парцел в Поморие, тъй като градът с изключение на море, слънце пясък има нещо друго което го няма на никое място другаде, това е лечебната тиня ", споделя кметът Иван Алексиев.

Докато руснаците се отдръпват от пазара за недвижими парцели, обаче българи със спестявания влагат самоуверено в парцели. В сектора регистрират сериозен интерес за закупуване на просторни жилища в градски условия, и още повече терени край морето наоколо до града.

" По Черноморието бих споделила че най-вече се търси в Бургас. Това е града който е съсредоточен на търсене съвсем отвред. Може да са чужденци хора, може да са от Хасково, може от Ямбол от където и да са, града е прекрасен, добре е ситуиран сред Южното и Северно Черноморие. Така че, бих споделила че в случай че гледаме Черноморието най-голямото търсене е в Бургас ", споделя брокерът Велина Василева.

Очакваното влизане в еврозоната, накара доста българи да влагат тъкмо в парцели. Макар че 80% от покупките на жилища са с ипотечен заем.

" Търсенето беше ориентирано най-вече към Созопол, не изключваме покупко-продажбите които се случиха в Поморие, в Несебър ", споделят брокери.

Мнозина от българите изпитвали паники от обезценяване на парите им и избират да вложат спестяванията си в неподвижен парцел.

" Другата цел е за инвестиция да отдадат чартърен. Тъй като парцелът е една такава стока, която в никакъв случай не губи цената си както златото ", споделят от сектора.

Там регистрират и неналичието на англичаните, които обичайно купували селски парцели в Странджа. През последните месеци единствено един немски жител е закупил къща в Созопол, само че усещане прави ползата от страна на жители от Турция, чийто предпочитание за покупка на парцел в Европа е обвързван най-много с бизнес.

Бургас пък посрещна новата година с редица затворени търговски обекти, които се продават или се отдават чартърен. В морския град има повече от 15 разгласи на емблематични обекти в центъра - измежду които пиано бар, до скоро оборотни заведения за хранене, кафенета, сладкарница. Сред упованията в сектора са, частни правосъдни реализатори да разгласят за обмен хотели и даже частна клиника в Слънчев бряг поради банкрути.

" Определено се ускори продажбата на търговски обекти, на хотели и на заведения в това число ", сподели още брокерът Николина Димитрова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР