Руснаците са наши славянски братя“ е често срещан лозунг в

...
Руснаците са наши славянски братя“ е често срещан лозунг в
Коментари Харесай

АФП: Войната в Украйна е тест за проруските настроения на българите

„ Руснаците са наши славянски братя “ е постоянно срещан девиз в България, само че войната в Украйна подлага на тестване необятно публикуваните русофилски настроения, установи в собствен разбор организация " Франс прес ".

" Ние сме тук, с цел да потвърдим, че в България има освен путинофили ", сподели 43-годишният IT специалист Станимир Ганев пред Агенция Франс Прес на неотдавнашния проукраински марш в столицата София.

Участничката в митинга Мария Костадинова, 23-годишна докторантка, сподели, че " защитаването на Украйна е избор на цивилизация ", която изравнява България с други западни страни. Шествието в София притегли хиляди, до момента в който България, която е член на Европейски Съюз и НАТО с исторически тесни връзки с Русия, се бори за своята еднаквост.

" Митологията на братството "

За разлика от множеството други европейски страни, постоянните проруски манифестации се организират паралелно с проукраински събирания, което води до конфликти покрай монумент на руската войска от комунистическата ера в София, като и двата лагера се назовават един различен „ фашисти “. На един подобен проруски протест учителката Галина Стоянова сподели, че изображенията на зверства в Украйна са " холивудска продукция ".

54-годишен мъж разказва руснаците като " два пъти освободители ", които " жертват себе си през 1878 година ", с цел да сложат завършек на османското владичество в България, и по-късно " освобождават България от фашизма през 1944 година ". В обществените медии също десетки хиляди интернет консуматори буйно следват проруски групи и сметки. Активността в тези групи набъбна след нашествието на Русия в Украйна на 24 февруари, съгласно службата Fact Check на организация " Франс прес ", която от този момент е посветила 85 % от публикациите си на развенчаване на подправена информация, оправдаваща войната или очерняща украински бежанци.

Проучване на YouGov, извършено в 16 страни от Европейски Съюз и Обединеното кралство през април, сподели, че 44% от българите възприемат НАТО като виновна за войната в Украйна – това е най-високият индикатор измежду всички интервюирани страни. „ България се разграничава от другите страни от някогашния комунистически блок “, в които руската ера остави горчиви мемоари, сподели ученият и политолог от Оксфордския университет Димитър Бечев.

„ Българските исторически книги се концентрират върху освободителната война от 1877-78 година и подхранват митологията за братството “ с Русия, добави той. Дори след края на комунистическия режим през 1989 година " културните, политически и публични връзки " сред двете страни не престават, споделя той.

Повечето българи на междинна възраст са учили съветски в учебно заведение, схващат езика, а някои постоянно наблюдават новините в съветските медии. Проруските настроения също са мощни в част от политическата класа на балканската нация. Социалистическата партия, която поддържа тесни връзки с Москва, заплаши да напусне ръководещата коалиция, в случай че утвърди изпращането на каквато и да е военна помощ за Украйна. Против сходен ход се разгласи и президентът Румен Радев, само че за подобен ход се застъпва мощно проевропейския министър председател Кирил Петков, определен предходната година поради антикорупционната си платформа.

" Депутинизирайте България "

Войната в Украйна провокира смяна в настройките за някои. Войната " унищожава някои салда, заложени в публичното мнение ", откри Българският проучвателен институт " Алфа рисърч " в наскорошно изследване.

„ Много от тези, които към момента обичат Русия, в този момент показват отрицателно отношение към президента Владимир Путин “, се споделя в него. Популярността на Путин спадна до 32% в първите дни на войната през февруари и беше единствено 25% през април - спад от 58% през март 2020 година

Дясната партия " Демократична България " настоя в декларация до Народното събрание предходната седмица България да се " депутинизира ". Петков тази седмица даде обещание да ограничи " външното въздействие върху България и по-точно въздействието от Русия ". Най-бедната страна в Европейския съюз от дълго време залага на съветския импорт и вложения, изключително на газ, който Москва спря предишния месец.

Документален филм от 2021 година за окупацията на България от руската войска след Втората международна война също набра известност. Обществените малките екрани и кината го прожектираха, до момента в който десетки хиляди го гледаха онлайн през последните седмици. „ Войната в Украйна обезпечи мрачна реклама на нашия филм “, сподели режисьорът Светослав Овчаров по време на прожекцията.

Документалният филм е основан на архиви, които бяха отворени за обществеността и демонстрираха зверствата, осъществени от Червената войска в България. Академик Тодор Габаров споделя пред Агенция Франс Прес, че документалният филм " отваря очите ". Разходите за издръжката на съветската войска унищожават България в годините след 1944 година, добавя сценаристката и историчка Евелина Келбечева. Тя от години се стреми да развенчае някои „ упорити легенди “ за ролята на Русия в предишното на България и желае промяна на учебните образователни стратегии по история.

Източник:

Снимка: Ани Петрова, БНР

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР