Руснаците биха могли да купуват сателитни снимки на обекти в

...
Руснаците биха могли да купуват сателитни снимки на обекти в
Коментари Харесай

Буданов: Русия може да купува сателитни снимки от САЩ, за да атакува Украйна

" Руснаците биха могли да купуват сателитни фотоси на обекти в Украйна от американски компании, с цел да насочват ударите си по обекти в Украйна ". Това е коментирал за " Суспільне " началникът на Главното разследващо ръководство (ГРУ) към Министерството на защитата на Украйна Кирило Буданов.

" Всички страни купуват (сателитни снимки), в това число и ние. Това е чисто комерсиална услуга. Те (руснаците) са употребявали такива фотоси и преди ", е декларирал Буданов, представен от " Фокус ".

По-рано The Atlantic, базирайки се на украински боен източник, заяви, че ударите на далечни дистанции с крилати ракети на Руската федерация най-вероятно се правят благодарение на сателитни изображения, предоставени от американски компании.

" Последователността е ясна: спътникът прави фотоси на мястото и след няколко дни или седмици идва ракетата. Понякога по-късно различен сателит прави спомагателни фотоси, вероятно с цел да ревизира степента на вредите ", написа The Atlantic.

" Броят на съвпаденията, когато една фотография е последвана от удари, е прекомерно огромен, с цел да е инцидентен ", е допълнил източникът на изданието.

Изданието отбелязва, че защото доста компании за сателитни изображения оферират лист с архивни изображения с дати и координати, е допустимо да се видят десетки хиляди изображения, направени в Украйна, и да се виждат подозрителни модели.

Украйна твърди, че следи полетите на съветски спътници и до неотдавна е предполагала, че данните от съюзнически спътници няма да бъдат налични за Русия.

" Преди към шест месеца не можехме да си представим, че частни компании ще продават сателитни изображения в чувствителни зони. Но стана мъчно да се повярва, че тези съвпадения са инцидентни ", е допълнил украински боен чиновник.

Министерството на защитата на Украйна подозира, че Русия купува сателитни изображения от Съединени американски щати посредством трети страни и че тези изображения " могат да бъдат употребявани във въоръжената експанзия против Украйна ".

The Atlantic показва, че приемането на сателитни изображения не е толкоз мъчно. Остарели, замъглени изображения могат да бъдат оповестени гратис в Гугъл Maps. " Новите, ясни изображения на това, което желаете или не желаете да видите, костват малко повече. Компаниите оферират изненадващо бързи периоди за работа на цена от няколко хиляди $. По-бързият цикъл на обработка и по-високата резолюция оскъпяват картината ", написа изданието.

Ясни сателитни изображения от компании като Planet или Maxar могат да бъдат закупени посредством посреднически уеб сайтове на цена от 1000 до 1200 $ (1829 до 2195 лева).

И двете компании акцентират, че деликатно ревизират своите клиенти и съблюдават глобите на Съединени американски щати, които не разрешават съдействието с Русия. В същото време фирмите не могат ясно да обяснят по какъв начин предотвратяват попадането на сателитни изображения в ръцете на Руската федерация, добавя украинската медия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР