Руското военно разузнаване може да стои зад атаката на няколко

...
Руското военно разузнаване може да стои зад атаката на няколко
Коментари Харесай

Подобрена версия на руския вирус AcidRain е използвана срещу украински телекомуникационни компании

Руското военно разузнаване може да стои зад офанзивата на няколко украински телекомуникационни оператори, както и върху военните канали на украинската войска. Въпросната хакерска група се назовава Solntsepek и твърди, че е направила няколко офанзиви на разнообразни телекомуникационни компании на територията на Украйна.

Те са употребявали усъвършенствана версия на съветските военни, която е съумяла да прекъсне връзката сред сателитната връзка и други канали през март. Атакувани са четири доставчика на интернет. Ударените компании са Triacom, Misto TV, Linktelecom и KIM, потвърждавайки, че същите доставят интернет на държавни организации, които са част от Украинската войска. Това е изпратеното известие на същата група в Телеграм.

Възможно е тази хакерска група да е част от съветската войска, която се стреми да защищава информацията на фронта. Същите хакери към този момент са удостоверили, че са атакували и Киевска звезда – един от най-големите украински телекомуникационни снабдители на услуги през декември. По мнението на Илия Витюк, офанзивата е осъществена от друга военна група, познати още като Sandworm. Използваната офанзива е актуализирана версия на AcidRain и е запазена марка на съветските военни, които съумяват да обезвреждат хиляди KA-SAT модеми и други предаватели.

Новият вид на въпросният вирус е „ AcidPour “ и демонстрира внушителни благоприятни условия по време на офанзива. Оказва се, че офанзивата е сполучлива и още от 13 март има точки в Украйна, които нямат безусловно никакъв интернет или друга връзка. Украйна отхвърля коментар по тематиката и не показва какви тъкмо дейности ще предприеме за отбрана на осведомителните си канали. От 13 март до този миг има постепенно възобновяване, само че не е ясно какъв брой още ще е належащо. По мнението на доставчика Misto, офанзивата е била по-сериозна от предстоящото.

AcidPour е вирус, който може да обезврежда редица модеми и да изтрие наличието на други разнообразни устройства.

Подобрената версия е пусната на 16 март, като се оказва, че може да поразява и паметта на вградени устройства. Именно те дават отговор за възобновяване на мрежата, в случай че има проблеми, тяхното обезвреждане води до още повече проблеми при възобновяване на връзката.

Украинското командване, отговорно за връзката, удостовери, че е наясно за съществуването на вируса и неговата приложимост. Очевидно е, че в тази война има нови способи за нахлуване, които не изключват единствено оръжието. Интернет се оказва пленник на войната, само че в миналото беше рекламиран като средство за познания и източник на информация, до момента в който през днешния ден продължава да е тъкмо толкоз рисков, колкото и спусъкът на автомата.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР