Руското външно министерство каза, че исканията на САЩ за подновяване

...
Руското външно министерство каза, че исканията на САЩ за подновяване
Коментари Харесай

Високо напрежение: Размяна на реплики между САЩ и Русия за контрола на ядрените оръжия

Руското външно министерство сподели, че настояванията на Съединени американски щати за възобновяване на инспекциите по контракта за надзор на стратегическите нуклеарни оръжия " Нов СТАРТ " са цинични , поради поддръжката на Вашингтон за Украйна, съобщи Ройтерс.

Министерството предизвести също, че дейностите на Вашингтон към Русия основават " действителен риск " от директен боен конфликт сред двете нуклеарни сили , заяви организация РИА Новости.

" Исканията на Съединени американски щати за възобновяване на инспекциите на съветски обекти са искрено цинични ", цитира организацията изказването на съветското външно министерство, в което Вашингтон е упрекнат и в блян да провокира " стратегическо проваляне " на Русия в Украйна.

Договорът " Нов СТАРТ " лимитира броя на стратегическите бойни глави, които Съединени американски щати и Русия могат да разположат , в това число на наземни и основани на подводници ракети, както и на бомбардировачи.

Договорът влезе в действие през 2011 година и действието му беше удължено през 2021 година с още пет години . Преговорите сред Москва и Вашингтон за възобновяване на инспекциите по контракта бяха планувани да се състоят предишния ноември, само че в последния миг бяха анулирани.

Русия сподели предходната седмица, че желае да резервира в деяние контракта " Нов СТАРТ " , който е последният останал контракт за ограничение на нуклеарните оръжия със Съединени американски щати, макар че упрекна Вашингтон в деструктивен метод към контрола над въоръженията.

" Руската страна още един път удостоверява неизменимата си ангажираност с контракта " Нов СТАРТ " като значим инструмент за опазване на стратегическата сигурност и непоклатимост ", уточни в днешното си изказване съветското външно министерство.

Заедно Съединени американски щати и Русия разполагат с близо 90 % от нуклеарните бойни глави в международен мащаб.

Бъдещето на контракта " Нов СТАРТ " закупи в допълнение значение във времена, когато съветската инвазия в Украйна тласна двете нуклеарни страни по-близо до директна борба, спрямо всеки различен миг през последните 60 години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР