Руското разузнаване работи със зловреден софтуер, който пробива защитите на

...
Руското разузнаване работи със зловреден софтуер, който пробива защитите на
Коментари Харесай

Руското разузнаване работи със зловреден софтуер, пробиващ защитите на Windows

Руското разузнаване работи със злотворен програмен продукт, който пробива отбраните на операционната система " Windows ", оповестяват финландски специалисти по киберсигурност. От " Майкрософт ” удостоверяват пробива.

Финландската компания за сигурност " WithSecure " е разкрила нов тип злотворен програмен продукт, който се употребява за продупчване в някои системи на операционната система на " Майкрософт " - Windows. Зловредният програмен продукт, който специалистите по киберсигурност са кръстили " Капека " може да даде на хакерите дълготраен достъп до системата на жертвата им, изяснява АРД.

Зловредният програмен продукт се приписва на съветската група за хакерски атаки " Sandworm ", която се ръководи от щаба на съветското военно разузнаване (ГРУ). " Sandworm " е изключително известна с офанзивите си против Украйна.

" Майкрософт " удостоверява съществуването на зловредния програмен продукт

Констатациите на " WithSecure " бяха доказани от " Майкрософт ". Рюдигер Трост, специалист от финландската компания за киберсигурност, счита, че откритието е " сериозен удар против Русия, която е употребила този програмен продукт в Украйна и Източна Европа ".

" С това изобретение съветските секрети служби към този момент нямат един значим инструмент, защото основаните в този момент малки врати ще бъдат открити и затворени в къс период ", разяснява специалистът пред АРД. В резултат на това Русия губи въздействие в кибервойната, която съпътства стандартните военни дейности на фронта, споделя Трост.

Персонализиран инструмент, употребен в Източна Европа

Според спомагателна информация от " WithSecure " зловредният програмен продукт се маскира като добавка за текстовия процесор " Word " на " Майкрософт ". Софтуерът не се популяризира всеобщо, а доста целеустремено.

Изследователят по сигурността от финландската компания Мохамед Казем Хасан Неджад споделя, че инструментът е персонализиран и е работил при лимитирани по мащаб офанзиви. Експертите считат, че софтуерът се употребява от средата на 2022 година в Източна Европа.

Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР