Руското правителство неочаквано подаде оставка, след като президентът Владимир Путин

...
Руското правителство неочаквано подаде оставка, след като президентът Владимир Путин
Коментари Харесай

Анализатори: Путин планира да остане на власт и след 2024 г.

Руското държавно управление ненадейно подаде оставка, откакто президентът Владимир Путин предложи да бъдат направени огромни конституционни промени, които могат да му разрешат да остане на власт след края на президентския му мандат, оповестиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Министър-председателят Дмитрий Медведев сподели, че се отдръпва от поста, с цел да даде опция на Путин да извърши измененията. Ако бъдат осъществени, те ще делегират власт на Народното събрание и премиера и по този метод могат да разрешат на 67-годишния Путин да ръководи, заемайки друга служба след края на президентския му мандат през 2024 година

Медведев, дълготраен съдружник на Путин и някогашен президент, разгласи оставката си в ефира на държавната телевизия, седнал до президента, който му благодари за работата.

Путин сподели, че Медведев ще бъде назначен на нова служба като заместник-ръководител на на Съвета за сигурност на Руската федерация, ръководен от Путин.

В днешното си послание пред съветския парламент президентът предложи промени в конституцията, които да разрешат на депутатите да предлагат министър председателите и министрите в кабинета. Сега това право принадлежи на президента на Русия.

С този ход доста анализатори считат, че Путин приготвя личното си бъдеще, откакто напусне президентския пост през 2024 година. Човекът, който избере за министър председател, ще бъде считан и за вероятен негов правоприемник на президентския пост.

След оставката на държавното управление през днешния ден президентът внесе в Народното събрание кандидатурата на ръководителя на Федералната данъчна работа Михаил Мишустин за министър-председател.

По сходен метод Путин напусна президентството през 2008 година, с цел да стане министър председател на Медведев, който четири години по-късно се отдръпна, с цел да може Путин още веднъж да стане президент.

Путин, който е на власт от 1999 година, не е казвал какво възнамерява да прави, когато изтече сегашният му четвърти мандат. По силата на конституцията той няма право да се кандидатира още веднъж за президент, защото това му е втори пореден мандат.

Политическият анализатор Кирил Рогов сподели, че предложенията на Путин демонстрират желанията му да остане на управителен пост, като преразпределя пълномощия сред обособените клонове на властта. " Такъв модел припомня китайския. Той ще разреши на Путин да остане безсрочно отпред, като предизвиква омраза сред евентуалните приемници ", написа Рогов във " Facebook ".
Опозиционният водач Алексей Навални разяснява в " Туитър ", че речта на президента демонстрира предпочитание да продължи да " дърпа конците " след края на мандата.

Наблюдатели спекулират, че Путин може след 2024 година да заеме премиерския пост, откакто усили пълномощията на Народното събрание и кабинета и ограничи президентската власт.

Политическият анализатор Дмитрий Орешкин сподели, че речта на Путин е посочила ясно, че той обмисля този вид.

Друга допустима алтернатива е обединение на Русия със прилежаща Беларус, което би основало нов пост на началник на новообединената страна. Този вид бе отритнат от беларуския президент Александър Лукашенко.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР