Руското посолство в Еквадор е уведомило властите на южноамериканската страна,

...
Руското посолство в Еквадор е уведомило властите на южноамериканската страна,
Коментари Харесай

Русия предупреди Еквадор да не дава руско оборудване на САЩ

Руското посолство в Еквадор е уведомило управляващите на южноамериканската страна, че изпращането на създадено в Русия съоръжение в Съединени американски щати би било неприятелска стъпка.

Това е декларирал съветският дипломат в Кито Владимир Спринчан, съобщи " Фокус ".

" Властите на Еквадор бяха осведомени за позицията на Русия, че не би трябвало да изпращат съветско съоръжение, изключително откакто то се назовава скрап. То е належащо на тези, които знаят по какъв начин да боравят с съоръжение, създадено в Русия, и предупредихме, че това би било неприятелска стъпка ", е декларирал дипломатът.



Така той е коментирал изказването на президента на Еквадор Даниел Нобоа за готовността му до края на януари да обмени остаряло съветско и украинско съоръжение за ново съоръжение от Съединени американски щати на стойност 200 милиона $.

Еквадорските управляващи не прецизират каква техника желаят да обменят – военна или цивилна. Известно е, че страната употребява руски хеликоптери Ми-171Е и противовъздушни комплекси " Игла ".

Преди година еквадорски медии оповестиха, че държавното управление на някогашния президент Гийермо Ласо обмисля да трансферира съветско съоръжение в Украйна, само че съответни дейности не са последвали. 

През 2023 година съветският заместител външен министър Сергей Рябков на среща с еквадорския дипломат в Москва Хуан Фернандо Олгин Флорес е изразил вяра, че Кито няма да доставя оръжие на Киев.

Междувременно рецесията с проведената престъпност в Еквадор се задълбочава, откакто актуалният президент Даниел Нобоа разгласи война на бандите.

Над 130 надзиратели и чиновници на затвори са взети за заложници, доста от тях са измъчвани.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби разгласи, че Вашингтон е поел ангажимент да " подкрепи поддръжката за сигурността и просперитета на народа на Еквадор ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР