Руското посолство у нас излезе с коментар по повод задействаната

...
Руското посолство у нас излезе с коментар по повод задействаната
Коментари Харесай

Гавра: Руското посолство опитва да употреби български войници в защита на окупаторските си паметници

Руското посолство у нас излезе с коментар във връзка задействаната процедура по демонтажа на ретроградния Паметник на руската войска. Очевидно острието на Путин в България Елеонора Митрофанова и хората към нея са изчерпали подправените си причини и посегнаха върху българските бойци. Според позицията на посолството, демонтирайки МОЧА, се омаловажавала ролята освен на руските окупатори, а и на българските военни в битката с фашизма. Припомняме обаче, че на процедура български бойци на никое място не са упоменати на руския паметник в столицата. Митрофанова и компания упрекват свободните хора, че фалшифицирали историята на Втората международна война - прийом, който близо 70 години " братският съветски народ " не стопира да прави с отвратителна агитация.

Вижте какво написаха от посолството на Русия:

Във връзка с появилите се изявления в медиите и мненията на редица български държавници по отношение на самодейността за разглобяване на Паметника на Съветската Армия в София, за следващ път бихме желали да напомним, че този монумент е обект на обща история на Русия и България.Изхождаме от обстоятелството, че похищението върху мемориала, увековечаващ паметта на починалите в битката против нацизма, не е нищо повече от опит за пренаписване на историята на Втората международна война и омаловажаване на ролята освен на руските бойци, само че и хиляди български герои, дали живота си в борбата с " кафявата чума ".

Обръщаме внимание на нуждата Българската Страна да съблюдава отговорностите си за запазване на военните монументи в сходство с наредбите на Договора за другарски връзки и съдействие сред Руската Федерация и Република България от 4 август 1992 година (чл. 14) и Споразумението сред Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България по отношение на Сътрудничество в региона на културата, образованието и науката от 19 април 1993 година (чл. 10).
Убедени сме, че спазването на буквата и духа на тези съглашения е освен обвързване на страните, само че и честен дълг на една цивилизована страна във връзка с паметта на хилядите починали борци против нацисткото зло.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР