Руското посолство публикува остро критично послание по адрес на премиера

...
Руското посолство публикува остро критично послание по адрес на премиера
Коментари Харесай

Нова провокация от Митрофанова: Неприемливо е чиновник да критикува руския посланик

Руското посолство разгласява остро сериозно обръщение по адрес на премиера Кирил Петков, който предизвести, че се готвят дипломатически ограничения против Елеонора Митрофанова поради нейни неприемливи изказвания пред " Россия 24 ".

От представителството на Москва в София афишират следното: 

" Смятаме за недопустимо по никакъв метод служители на тази или онази страна без значение от сан и публична служба обществено да подлагат на критика Посланика на Руската Федерация за оценките на протичащите се в приемащата страна събития. Това непосредствено опонира на духа на Виенската спогодба за дипломатическите връзки от 1961 година ". 

Спорното изявление на Митрофанова беше излъчено на 21 март по съветската държавна телевизия, като в него тя твърдеше, че " хората в България към момента не поддържат реториката и дейностите на своето държавно управление във връзка с специфичната интервенция в Украйна ". 

В сряда министър председателят Петков разгласи: 

" Не е задоволително по никакъв метод непознат дипломат да приказва от името на българския народ против българското държавно управление ". 

Той сподели още, че   " ще има дипломатически отговор, по един или различен метод " към съветския дипломат, като добави, че повече информация ще бъде оповестена, " когато ограниченията бъдат изпълнени ". 

Скандалът с Руското посолство идва след серия от провокативни изказвания на Митрофанова в последните седмици - в това число точно на Трети март, когато тя съпостави освобождението на България с войната в Украйна. 

На 1 март Facebook-профилът на посолството разгласи, че са основали собствен канал в Telegram поради това, че уеб сайтът му е блокиран от началото на съветската военна инвазия в Украйна.

В известието се споделяше, че това се е случило вследствие на " осведомителната експанзия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги ". Тогава Кирил Петков я прикани да се придържа към общоприетите правила на дипломатическо другарство и изиска от нея да се отнася с нужното почитание и да не употребява обидни квалификации към българските институции. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР