Руското нахлуване в Украйна е брутално нападение, при което не

...
Руското нахлуване в Украйна е брутално нападение, при което не
Коментари Харесай

Меркел осъди инвазията в Украйна в първото си интервю от напускането на канцлерския пост

Руското навлизане в Украйна е " брутално нахлуване, при което не се зачитат човешките права, а за това няма опрощение ", сподели някогашният немски канцлер Ангела Меркел в първото си изявление, откогато напусна поста си, представена от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Тя съобщи, че това нахлуване е огромна неточност, само че означи, че в никакъв случай не е имало вид, при който да бъде основана такава архитектура на европейската сигурност, която да убеди Русия да следва различен път. " Разбира се, че съм се питала къде сгрешихме ", сподели тя, размишлявайки върху думите ѝ тази " огромна покруса ". Можехме ли да създадем повече за предотвратяването на тази огромна покруса. Затова и ме питате за какво, естествено, към момента си задавам сходни въпроси. "

Но Меркел съобщи, че по никакъв метод няма да се извинява за опитите, които е правила като канцлер да търси дипломатическо решение на възходящото напрежение, до момента в който през цялата 2021 година Русия непрекъснато загатваше, че може да нападне Украйна.

" Не би трябвало да виним дипломацията единствено тъй като не е проработила ", сподели тя. " Затова не виждам за какво би трябвало да споделям, че съм сбъркала и няма да се оправдавам за това. "

Тя означи, че в никакъв случай не е била наивна по повод " ненавистта ", която съветският президент Владимир Путин изпитва към западния модел на народна власт. По думите ѝ е предупреждавала на няколко пъти сътрудниците си, че той желае да разбие Европейския съюз, който съгласно нея Путин счита за дъщерен план на отбранителния пакт НАТО, съществуването на който съветският президент е употребявал като претекст за войната.

Тя посочи също, че постът, който е заемала, постанова да преценя доста деликатно думите си, когато разяснява спора в Украйна. " Аз съм някогашен канцлер, което значи, че не съм напълно редови жител ", сподели Меркел.

Тя уточни, че по тази причина се пази да не въздейства на днешните диспути, защото по думите ѝ не е нейна работа да седи и дава препоръки в профил.

Вместо това, сподели Меркел, тя поема единствено такива задължения, каквито счита, че биха ѝ били приятни.

Меркел добави, че също така има " цялостно доверие " в настоящето държавно управление на канцлера Олаф Шолц, който беше финансов министър в последния ѝ кабинет.

По отношение на Минските съглашения някогашният канцлер, която през 2014 година оглави процеса по налагането на наказания от Запада на Русия поради анексирането на Крим, сподели, че те са успокоили ситуацията след анексирането на Крим и са дали време на Украйна да укрепне, показва Ройтерс.

" Какво щеше да стане, в случай че през 2014 година никой не го беше грижа и Путин просто беше траял? Изобщо не желая и да си го представям ", сподели тя.

Меркел добави, че преди време е била срещу приемането на Украйна в НАТО, тъй като е желала да предотврати изостряне на връзките с Русия, а в Киев не са били подготвени за участие.

" Това не беше тази Украйна, която виждаме през днешния ден. Страната беше нестабилна и пропита от корупция. "

Интервюто взе немският публицист от сп. " Шпигел " Александър Озанг, който в предишното няколко пъти е интервюирал Меркел. То беше излъчено по немската социална телевизия А Ер Де.

Меркел напусна канцлерския пост след парламентарните избори предходната година и реши да си вземе няколкомесечна отмора, откакто беше управлявала Германия от 2005 до 2021 година

През последните месеци Меркел споделяше, че не желае да приказва обществено, тъй като счита, че като някогашен водач не трябва да се меси, правейки мнения в профил. Миналата седмица тя най-сетне разгласи, че поддържа всички старания на немското държавно управление, Европейски Съюз, Съединени американски щати, НАТО, Г-7 и Организация на обединените нации за " прекратяването на тази варварска нападателна война на Русия ", отбелязва ДПА.

При ръководството си Меркел постоянно е гледала да не оставя връзката с Путин да прекъсва изцяло, макар че тя персонално не изпитваше благосклонности към съветския водач. Но дейностите ѝ във връзка с руско-германския газопровод " Северен поток 2 " ѝ навлякоха много рецензии, че с този план се усилва зависимостта на Германия от Москва, отбелязва ДПА.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР