Руското министерство на вътрешните работи обяви за издирване беларуския гражданин

...
Руското министерство на вътрешните работи обяви за издирване беларуския гражданин
Коментари Харесай

Москва издирва разобличителя, показал изтезания в руски затвор

Руското министерство на вътрешните работи разгласи за търсене беларуския жител Сергей Савелиев, дал на правозащитна организация над 1000 видеоматериала, показващи изтезания в съветски затвори, и изискал политическо леговище във Франция, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Според предписание, оповестено на уеб страницата на съветското вътрешно министерство, 31-годишният Савелиев е търсен в границите на престъпно следствие. Не се дават детайлности.

Младият мъж е излежал присъда от седем години и половина по дело за трафик на опиати и е бил освободен през февруари 2021 година По време на изтърпяване на наказването Савелиев е изпратил на правозащитна организация доста видеозаписи с принуждение и полови похищения против пандизчии. Организацията " Гулагу-нет " (Gulagu.net), защитаваща правата на пандизчиите, популяризира този месец предоставените й от Савелиев записи, показващи жестокости и полови издевателства в затвор в Саратовска област, на към 700 км югоизточно от Москва.

След публикуването на фрагментите бяха уволнени петима висши затворнически чиновници и бяха формирани няколко наказателни следствия.

Във видеокоментар, публикуван през днешния ден от " Гулагу-нет ", Савелиев сподели, че не е сюрпризиран от включването си в листата с търсени лица, и съобщи, че сега се намира във Франция.

Савелиев е програмист, помагал за поддръжката на вътрешната компютърна мрежа и видеокамерите в пандиза, до момента в който изтърпявал присъдата си. Затова той допуска, че съветските управляващи може да го обвинят в откриване на държавни секрети.

" Имайки поради информацията, която към този момент направихме обществено притежание, бих желал да имам вяра, че те ще признаят обстоятелствата на изтезанията и ще се опитат да решат този проблем, с изключение на да се пробват да издигнат въпроса за издаване на държавни секрети ", сподели той. " Руските управляващи употребяват единствените способи, които познават и считат за подобаващи - силата и заканите, и към момента се пробват да ме накарат да замълча ", сподели още Савелиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР