Руското министерство на външните работи обяви, че от 1 септември

...
Руското министерство на външните работи обяви, че от 1 септември
Коментари Харесай

Русия затваря шведското консулство в Санкт Петербург и гони петима дипломати

Руското министерство на външните работи разгласи, че от 1 септември затваря генералното консулство на Швеция в Санкт Петербулг и съветското в Гьотеборг в отговор на " конфронтационната политиката ", провеждана от Стокхолм, предава Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Шведската посланичка Малена Мард е била извикана през днешния ден в съветското външно министерство, с цел да бъде известена за това решение, се споделя в изказването.

Москва разгласи също експулсирането на петима шведски дипломати в отговор на сходна мярка, подхваната предишния месец против съветски дипломати в Швеция.

" Руската страна реши – като контрамярка – да разгласи за личност нон грата петима шведски дипломати, в това число трима подчинени на аташето по защитата в шведското посолство в Москва ", написа в изказването.

В края на април Швеция разгласи, че експулсира петима съветски дипломати за " действия, несъвместими " с дипломатическия им статут.

" Тези дейности на шведските управляващи единствено утежниха положението на двустранните връзки, които се изостриха до невиждано равнище, по-конкретно поради непрекъснатата русофобска акция в Швеция “, сподели съветското външно министерство.

Швеция е претендент за участие в НАТО - решение, взето от Стокхолм след началото на съветската инвазия в Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР