Руското министерство на отбраната съобщи днес, че няма иска от

...
Руското министерство на отбраната съобщи днес, че няма иска от
Коментари Харесай

Москва няма да иска екстрадиция на избягалите от мобилизацията в чужбина

Руското министерство на защитата заяви през днешния ден, че няма желае от непознати държавни управления екстрадиция за хилядите съветски жители, които напущат страната в опит да избегнат мобилизацията поради войната в Украйна, съобщи Франс прес.

" В рамките на частичната готовност съветското министерство на защитата не е изпращало, не е подготвяло и няма да изпраща претенции към Казахстан, Грузия и други страни, по повод вероятно наложително връщане в Русия на съветски жители, които се намират на тяхна територия ", се споделя в известие на ведомството.

След оповестяването на " частична " военна готовност на резервисти на 21 септември десетки хиляди руснаци в боеспособна възраст избягаха в чужбина, най-много в някогашните руски републики от Централна Азия и Кавказкия район.

Ако съветски жител получи повиквателна и не се яви в съответния боен комисариат, той може теоретично да бъде считан за беглец и да бъде вкаран в листата с търсени лица в Русия.

Цитиран от организация Интерфакс, казахстанският министър на вътрешните работи Марат Ахметжанов съобщи през днешния ден, че Астана ще се принуди да екстрадира руснаци, бягащи от мобилизацията единствено в случай че те са включени в формалния лист с търсени лица в Русия.

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, от своя страна, даде обещание протекция на мобилизираните съветски жители, избягали в страната, на фона на хладните връзки сред Астана и Москва след началото на съветската атака в Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР