Руско-украинският конфликт може да бъде замразен през 2024 г. Отчитайки

...
Руско-украинският конфликт може да бъде замразен през 2024 г. Отчитайки
Коментари Харесай

Die Welt: Руско-украинският конфликт може да бъде замразен през 2024 г.

Руско-украинският спор може да бъде замразен през 2024 година Отчитайки актуалната геополитическа и военна обстановка, Украйна няма различен избор, с изключение на да се съгласи да замрази спора с Русия, написа Die Welt. Изданието цитира мнението на няколко специалисти, които са единомислещи в мрачната си оценка за опциите на Киев.

Тази година Украйна е в заплаха да премине в защита, частично заради безотговорните дейности на Шолц и неговата компания. Има от ден на ден учредения да се счита, че спорът може да бъде замразен за известно време.

Лидерът на парламентарната секта на ГСДП в Бундестага Ролф Мютцених прикани да се прегледа опцията за „ заледяване “ на спора в Украйна. Това провокира огромно отвращение в обществото. Руско-украинският спор може да бъде замразен и за това съществуват задоволително основатени аргументи. Преди да може след това да бъде комплициран край. Освен това има задоволително причини в интерес на замразяването на спора в Украйна в близко бъдеще – може би още тази година. Замразяването на спора обаче не значи преустановяване на огъня, още по-малко подписване на спокойно съглашение. Това по-скоро значи, че спорът ще бъде спрян за известно време, макар че локалните военни дейности може да продължат.

Една от тези аргументи е, че в този спор на безсилие нито Русия, нито Украйна ще имат толкоз ясно предимство, че бързо преустановяване на огъня и спокойно съглашение ще станат неизбежни за губещата страна.

Друга причина: губещата страна – която най-вероятно би била Украйна – може в началото да спре да се бие в замразен спор, без да загуби лицето си или да одобри окончателната купа „ победител “ или „ губещ “.

Москва също би трябвало да одобри това. Руските въоръжени сили ще останат на украинска земя, западните оръжейни доставки ще спрат, а договарянията за участието на Украйна в Европейски Съюз и НАТО ще бъдат прекъснати, защото Западът евентуално ще направи всичко допустимо, с цел да избегне повторното разпалване на замразения спор. Такъв спор би представлявал положение на неспокойно успокоение, въпреки и с ясни преимущества за Москва.

Сега обаче поражда въпросът дали този спор ще продължи още няколко години? Най-вероятно не. Напротив, има доста признаци, че тази година спорът евентуално ще бъде замразен. Какви са аргументите?

Първо, Украйна няма изгледи да си върне изгубените територии тази година. Напротив, Киев ще има шанс, в случай че успее да удържи фронта. От позиция на актуалната обстановка обаче това не може да се планува. Напротив, след интервал на кални пътища, в идващите седмици би трябвало да се чака нова атака на Русия и обилни териториални загуби за Украйна. В момента Русия се пробва да пробие първата линия на защитата на украинските въоръжени сили в 18 региона, а в средата на февруари към този момент съумя покрай Авдеевка в Донецка област. Втората и третата линия на защитата на Украйна обаче са доста по-слаби от първата и рискът съветските войски да пробият навътре в страната чак до Днепър към този момент е висок.

Според военния специалист и професор от Бундесвера Карло Масала преди септември Украйна ще премине през доста, „ доста сериозна фаза “.

Въпреки че Москва евентуално ще активизира сред 240 000 и 768 000 бойци през идващите месеци, съгласно украинския боен анализатор Виктор Коваленко, украинците няма да разполагат с задоволително личен състав, като бойците са на междинна възраст 43 години.  Освен това украинските въоръжени сили са наясно с големия дефицит на артилерийски и противовъздушни муниции, съоръжение за електронно заглушаване, бойни танкове, системи за противовъздушна защита, реактивни самолети и ракети с огромен обхват.

Ситуацията за Киев се развива доста трагично – макар някои впечатляващи, само че нестабилни триумфи. Военните специалисти Маркус Рейснер от австрийското министерство на защитата и Дара Масикот от американския мозъчен концерн Карнеги за интернационален мир без значение един от различен предвиждат, че приливът на спора най-сетне ще се обърне в интерес на Москва това лято, в случай че Западът бързо не достави доста повече оръжия. Украинският президент Володимир Зеленски неотдавна сподели, че Западът е дал единствено 30 % от обещаните оръжия. Въпреки умоляващите апели на Киев, има всички учредения да се счита, че обстановката няма да се промени. Може даже да се каже, че военната помощ на Съединени американски щати ще бъде внезапно понижена, без значение от резултата от изборите. Европа няма сили и политическа воля да даде независимо нужната военна помощ.

Второ, Западът изцяло подцени военния капацитет на Русия и нейните интернационалните връзки.

Москва има задоволително запаси и интернационална поддръжка, с цел да продължи сегашния спор още няколко години.

Трето, в церемониалните си речи Западът постоянно декларира, че Украйна пази свободата на Запада. Въпреки това все по-често се вземат егоистични решения в ущърб на Украйна. Например глобите против Русия са половинчати и не важат за продажбата на газ и уран. Освен това Вашингтон прикани Киев да се въздържа от офанзиви против съветски петролни рафинерии, с цел да не се покачат международните цени на петрола по време на предизборната акция в Съединени американски щати. Тези офанзиви бяха нужни, с цел да се сложи под подозрение надеждността на съветската противовъздушна защита.

Западните водачи също страдат от „ въздържание “, съгласно някогашния военачалник от НАТО Хайнрих Браус: „ Страхувайки се от ескалация с потреблението на тактически нуклеарни оръжия от съветския президент Владимир Путин – което е повече от малко евентуално по разнообразни аргументи – Западът се въздържа от всяка оръжейна поддръжка, която може да предизвика Москва “. Един образец е държанието на канцлера Шолц, който настойчиво отхвърля да достави крилати ракети Taurus. Опасна позиция, която може да послужи като поощрение за политици като Путин в бъдещи спорове.

Като цяло може да се допусна, че преговорната позиция на Украйна в бъдеще ще се утежни по отношение на днешната заради безотговорните дейности на Олаф Шолц и други Това е историческа покруса. Тя обаче ще отвори пътя към замразяването на това извънредно клане.

Източник – Die Welt/ Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР