Руско-украинска война: Списък на ключови събития, ден 544

...
Ето каква е ситуацията в понеделник, 21 август 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията в понеделник, 21 август 2023 г.

Борба

ООН осъди руската ракетна атака срещу северния украински град Чернигов в събота сутринта, при която загинаха седем души и бяха ранени десетки. Украинският президент Володимир Зеленски обеща „осезаем отговор“ от украинските сили на това, което той нарече „отвратителен удар“. Институтът за изучаване на войната съобщи, че украинските сили са провели настъпателни операции в западните части на Запорожка област и са постигнали скромен напредък. Руските сили продължиха да започват настъпателни операции около град Купянск в района на Харков, но не направиха никакъв потвърден напредък, се казва в съобщението. Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов публикува в канала си в Telegram, че мъж на около 40 години е бил тежко ранен тази сутрин, след като руските сили са обстрелвали Купянск. Русия твърди, че е осуетила атаки на украински дронове срещу района на Москва в неделя, вторият подобен инцидент за два дни. Областите Курск, Ростов и Белгород, които граничат с Украйна, също съобщават за атаки с дронове. Областният управител каза, че петима души са били ранени в Курск. Не се съобщава за наранявания на други места. Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че Русия се стреми да укрепи своите системи за противовъздушна отбрана в западните си региони в светлината на неотдавнашните атаки с дронове.


Дипломация

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, който е домакин на срещата на върха на БРИКС тази седмица, каза, че страната няма да застане на страната на глобални сили. Срещата на върха насочи вниманието към връзките на Южна Африка с Кремъл, особено след като тя отказа да осъди нахлуването на Русия в Украйна. BRICS, група от големи развиващи се страни, включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза, че е разговарял с колегите си от Сенегал и Гвинея през последните дни като част от усилията за укрепване на отношенията в Африка и противодействие на влиянието на Русия на континента. Унгария сключи сделка със Сърбия, която може да увеличи доставките на руски природен газ през балканската страна, ако Украйна прекрати споразумението за транзит на газ с Москва. Унгария получава около 80 процента от газа си от Русия и се бори енергично срещу санкциите, предложени от Европейския съюз.

Оръжия

Правителствата на Холандия и Дания ще прехвърлят неопределен брой изтребители F-16 на Украйна, след като Киев изпълни определени условия. Съобщението дойде, след като Зеленски проведе отделни срещи с датския премиер Мете Фредериксен и холандския премиер Марк Рюте. Фредериксен каза, че се надява първите датски F-16 да бъдат предадени на Украйна около Нова година. Рюте не предостави времева рамка, като каза, че зависи от това колко скоро украинските екипажи и инфраструктурата са готови. Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че обучението на изтребителите е започнало, но ще отнеме поне шест месеца, а може би и повече. Зеленски каза, че Украйна също е започнала да обсъжда с Швеция възможността да получи изтребители Грипен, за да засили противовъздушната си отбрана. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР