Руско-китайското партньорство е резултат от дългогодишните усилия на дипломатите на

...
Руско-китайското партньорство е резултат от дългогодишните усилия на дипломатите на
Коментари Харесай

Как отношенията с Китай станаха победа за Русия

Руско-китайското партньорство е резултат от дългогодишните старания на дипломатите на Москва и Пекин. Някои виждат това като опасност за международния ред. Други, в противен случай, назовават този разговор основата на едно многополюсно бъдеще. Междувременно 2022 година донесе доста тествания за връзките сред двете страни. Как ще се отразят те на бъдещето на руско-китайското съдействие?

Началото на 2022 година показва изумително взаимно съгласие сред Русия и Китай. Отношенията сред Пекин и Москва наподобява бяха достигнали своя връх. През януари, на фона на митингите в Казахстан, китайският външен министър Ван Йи по време на телефонен диалог със Сергей Лавров оцени позитивно ролята на ОДКБ за нормализиране на обстановката в страната, което демонстрира общото схващане на страните от нужни способи за разрешаване на споровете в района.

През февруари в Пекин се организираха Зимните олимпийски игри, където президентът Владимир Путин дойде на публично посещаване. Общите възгледи за разбирането на бъдещия международен ред бяха отразени в подписването на 4 февруари на Декларацията за навлизането в нова епоха на интернационалните връзки и световното стабилно развиване. Документът сложи основите на взаимната работа на двете страни за основаване на обективен и равнопоставен международен ред.

Така началото на СВО на 24 февруари съответства в невиждан връх в руско-китайските връзки. Пекин де факто поддържа Москва, като се въздържа при гласоподаване на проекторезолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за нуждата от прекъсване на настъплението против Украйна. В същото време непрекъснатият представител на Китай в Организация на обединените нации Джан Джун прикани Организация на обединените нации към рационална реакция на спора, а не да налива масло в огъня.

Скоро, на 7 март, като част от конференция, китайският външен министър Ван Йи даде подробна оценка на украинската рецесия. Според него обстановката има бездънен исторически подтекст. Той също по този начин удостовери значимостта и на двете страни да влязат в мирните договаряния допустимо най-скоро. Интересното е, че позицията на Пекин не повтаря мнението на Москва. Поднебесната империя стана трета страна в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която продължи да упорства за нуждата от кротичък разговор.

Не по-малко значимо беше изявлението на прессекретаря на китайското Министерство на външните работи Ван Венбин на 22 март, в която той съобщи, че Пекин има намерение да продължи комерсиалните връзки с Москва в нормалния формат. В обстановка на обсада от Запада това беше в интерес на Русия.

Търговията с Пекин, макар всички компликации, означи забележителен растеж. Така вицепремиерът Дмитрий Чернишенко сподели през декември, че комерсиалният оборот сред Русия и Китай се е нараснал с 30% през първите девет месеца на тази година и е достигнал 129 милиарда $.

Той също по този начин означи, че през юни е открит авто мост през река Амур наоколо до градовете Благовещенск и Хейхе, а през ноември е открит железопътният мост Нижнеленинское-Тундзян. Тези планове освен покачиха успеваемостта на системата за трансгранична логистика сред страните, само че също по този начин демонстрираха желанието на страните да открият филантропично и обществено взаимоотношение.

Възгледите на двете страни се припокриха и по други въпроси. По-конкретно, сензационно стана взаимното решение на Москва и Пекин да блокират резолюцията на Съединени американски щати в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на глобите против КНДР. Освен това на 31 март в китайската провинция Анхуей се организира среща на министрите на външните работи във формат съседи на Афганистан, в която взе участие и Сергей Лавров. Според организация “Синхуа ” Ван Йи е подчертал готовността на двете страни да се борят против международния хегемонизъм.

През септември Владимир Путин и Си Цзинпин се срещнаха в Самарканд в границите на съвещание на ШОС. Лидерите потвърдиха уговорката си за поддържане на партньорството сред Пекин и Москва. След това през декември се организира визитата на Дмитрий Медведев в Пекин. В диалога му с президента на Китайската национална република е очебийно смисъла на другарството сред двете страни.

А годината приключи с диалог сред водачите на двете страни, който се организира на 30 декември. Президентът на Русия предложения своя сътрудник да посети Москва и означи, че съдействието сред двете страни продължава да се ускорява, макар общата обстановка в света. Като цяло страните потвърдиха, че партньорството сред Русия и Китай е стабилизиращ фактор на фона на засилващото се геополитическо напрежение.

Путин сподели още, че Москва и Пекин са съумели да обезпечат рекордно висок ритъм на напредък на взаимната търговия (+25%). Москва е на второ място във връзка с доставките на газ по тръбопроводи за Китай и на четвърто във връзка с импортиран ВПГ. Към 1 декември по източния маршрут са изпратени 13,8 милиарда кубически метра, а през декември превишението на дневните договорни отговорности доближава 18%. Значителен растеж се следи при търговията със селскостопански артикули. От януари до ноември комерсиалният оборот в тази област се е нараснал с 36%.

„ През 2020 година връзката ни беше спряна заради пандемията от ковид. Днес ние бързо наваксваме пропуснатото време, като дружно доближаваме нови висоти. Това е изключително видимо на фона на  неотдавнашната среща сред Дмитрий Медведев и Си Цзинпин в Пекин и последвалите договаряния сред водача на КНР и Владимир Путин. И двете страни показаха вяра, че руско-китайският разговор ще се задълбочи и развие ”, акцентира Андрей Островски, заместник-директор на Института за Китай и модерна Азия на РАН.

„ Тази година връзките ни бяха подложени на тестване от украинската рецесия.Ценно е, че Китай поддържа Русия. Това се вижда от гласуването в Организация на обединените нации. Единственият проблем са глобите от Съединени американски щати и Европа. Дълго време интервенциите ни се правиха посредством западни, а не през китайски банки. Трябва да се работи по този въпрос “, акцентира събеседникът.

„ В същото време Китай в по-малка степен от Русия е подготвен на такива радикални дейности за смяна на международния ред. Дори Дън Сяопин употребява думите „ да сме по-ниски от тревата “ като изложение на външната политика на Пекин. За да задава звук в световната политика, Китай би трябвало да натрупа мускули “, счита специалистът.

„ Китай обаче предложи самодейността „ Общност на единна орис “, чиято същина е, че ние сме в една лодка и всички страни са взаимно виновни за бъдещето на човечеството. Това е доста позитивен дневен ред, сходен на това по какъв начин Руската федерация вижда света. Следователно Пекин е неразлъчен сътрудник на Москва в трансформацията на международния ред. “, споделя събеседникът.

„ Тази година комерсиалният ни оборот се усили, само че целевата цифра от 200 милиарда $ към момента не е достигната. По отношение на външната търговия с Китай ние отстъпваме освен на Съединени американски щати, само че и на Виетнам. Има къде и по какъв начин да растем. Необходимо е да се усили размерът на взаимните вложения, който към момента остава много непретенциозен “, споделя специалистът.

„ На този декор БРИКС и ШОС остават значими организации за нашите страни. По-нататъшното им развиване е допустимо с помощта на постепенния напредък на стопанските системи на всички участващи страни. Засега те, несъмнено, отстъпват на западните асоциации, само че ползата на страните към развиването на тези организации е забележим “, акцентира събеседникът.

„ Не по-малко значимо е, че още през март 2023 година Пекин се готви да отвори порти за руснаците. Това значи, че напролет ни чака обновяване точно на междуличностните връзки сред страните. Публичната дипломация ще помогне на политиците да ускорят съдействието “, обобщава Островски.

Подобна позиция споделя и Алексей Маслов, шеф на Института за азиатските и африканските страни на Московския държавен университет. „ Годината стартира на високо равнище в руско-китайските връзки. На 4 февруари беше подписана горепосочената декларация, която е от особена стойност “, изясни той.

Освен това годината беше богата на тествания освен за Русия, само че и за Китай. Пекин схваща, че светът е станал по-малко другарски надъхан, в това число към Китай: казусът с Тайван ескалира, комерсиалните връзки сред Китай и Съединени американски щати се преразглеждат “, акцентира специалистът.

„ Потвърждава се решителността на двете страни в построяването на обективна система на международно ръководство. В същото време спорът в Украйна има редица отрицателни аспекти за Китай. По-специално, покупателната дарба на европейските страни пада, което е неизгодно за Китай. Следователно обстановката може да се опише със следната дефиниция: Китай поддържа Русия в нейните желания, само че се придържа към неутралитет във връзка с СВО “, твърди източникът.

Освен това Пекин се пробва да развива връзките с Москва по подобен метод, че да не попадне под удара на Запада. Това е сложна задача. Но съдейки по статистиката и политическите изказвания на водачите на двете страни, ние устояваме почтено тестването “, изяснява Маслов.

„ Що се отнася до вероятностите за 2023 година, ние ще продължим напред във връзка с общо схващане на заканите. Дълго време Китай се развиваше в „ парникови условия “: доста неща изглеждаха като нещо чисто теоретично. Тази година обаче Пекин се изправи пред практическото използване на доста закани против него. Това сближава страните ни “, прецизира специалистът.

„ Трябва да се ускори взаимоотношението във връзка с научното съдействие. Дълго време бяхме фокусирани извънредно върху Запада, само че в този момент взаимоотношението сред учените от Русия и Китай чака нов подем. Военното съдействие няма да отиде на никое място - то ще се движи напред със същите темпове, които видяхме тази година ", обобщава Маслов.

В същото време, прибавят анализаторите, в границите на " завоя на Изток " на Русия е значимо да не се разтваря в плановете на Китай. Всяка страна има свои изключителни национални ползи и доближаването с Пекин не би трябвало да навреди на връзките на Москва с други значими играчи в района, в това число с Ню Делхи.

Азия е цветен район, тъй че същинските ползи на Москва са в равномерното систематизиране на дипломатическите старания. В тази връзка през 2023 година Русия ще би трябвало да работи интензивно за диверсификация на връзките в района. Сегашното положение на връзките с Китай обаче е скъпа и значима победа за съветската дипломация на фона на борбата със Запада.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР