Руският ядрен енергиен гигант Росатом ще започне изграждането на два

...
Руският ядрен енергиен гигант Росатом ще започне изграждането на два
Коментари Харесай

Унгария обяви старт на строителството на руски реактори и иска още газ от Москва

Руският нуклеарен енергиен колос " Росатом " ще стартира построяването на два нови нуклеарни реактора в Унгария през идващите седмици, сподели външният министър на Унгария в края на седмицата. Днес Петер Сиярто добави, че Унгария ще продължи договарянията с Русия и чака да реализира договорка с " Газпром " за в допълнение увеличение на доставките от идващия месец.

Сделката за реакторите от 2014 година има за цел да разшири съществуващата нуклеарна централа " Пакш ", генерираща към 40% от тока в страната. Ако строителството на двата нови блока стартира в този момент, те ще са подготвени някъде към 2030 година

Руската нуклеарна промишленост не е подложена на наказания от Европейски Съюз поради кървавата инвазия на Владимир Путин в Украйна. Ходовете за уединяване и санкциониране на нейния експорт на нефт и газ не бяха абсолютно подкрепени от Унгария.

" Нека строителството стартира! " написа Сиярто във Фейсбук. С спомагателните два реактора потенциалът на атомната електроцентрала - сега формирана от четири руски реактора - ще се усили повече от два пъти.

" Това е огромна стъпка, значим крайъгълен камък ", добави външният министър във Facebook, представен от организация Агенция Франс Прес. " По този метод ще подсигуряваме енергийната сигурност на Унгария в дълготраен проект и ще защитим унгарците от бурни съмнения в цените на силата. Противоречивият план на стойност най-малко 12.5 милиарда евро е до голяма степен финансиран от Русия с предложение за преференциален заем за 10 милиарда евро.

Сиярто се срещна с съветския си сътрудник Сергей Лавров в Москва предишния месец, търсейки 700 милиона кубически метра газ в допълнение към съществуващо 15-годишно съглашение за доставка с Русия. Газпром стартира да усилва газа за Унгария този месец, добавяйки към контрактуваните по-рано размери по газопровода Турски поток през България.

" Харесва ни или не, ние ще продължим диалозите с руснаците за увеличение на доставките на газ за Унгария ", сподели Сиярто на бизнес среща. " Има предложение за увеличение на доставките на газ, ние ще го уточним с " Газпром " през идващите няколко дни и ще подпишем съглашение, съгласно което можем да получим увеличени ежедневни доставки ", цитира думите му " Ройтерс ".

В хранилищата на Унгария има 3.25 милиарда кубически метра газ към 1 август. Това са над 51% от общия потенциал за предпазване, съгласно данни от националния енергиен регулатор.

Съгласно съглашение, подписано предходната година, преди началото на войната в прилежаща Украйна, Унгария получава 3.5 милиарда кубически метра (bcm) газ годишно през България и Сърбия според дълготрайното си съглашение с Русия и още 1 милиард кубически метра по водопровод от Австрия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР