Руският вратар на Тампа Бей Андрей Василевски е един от

...
Руският вратар на Тампа Бей Андрей Василевски е един от
Коментари Харесай

Ясни са претендентите за най-добър вратар в НХЛ

Руският вратар на Тампа Бей Андрей Василевски е един от тримата кандидати за премията "Везина Трофи ", която се връчва на най-хубавия вратар през сезона в Националната хокейна лига. Василевски ще претендира за тази премия за трета поредна година, като през предишния сезон даже я завоюва.

Останалите двама номинирани са Конър Хебелок от Уинипег Джетс, както и Туука Раск от Бостън Брюинс. Хелебок кара своя четвърти сезон в НХЛ, само че съвсем незабавно си завоюва славата на един от най-хубавите сега на своя пост.

До сезон 1981/1982 премията се връчваше всяка година на един или няколко вратаря, които са изиграли не по-малко от 25 мача през сезона и са позволили минимум попадения приблизително на мач. Сега обаче статистиката и пропуснатите голове не са аршин за установяване на най-хубавия вратар, а това става посредством гласоподаване от мениджърите на клубовете.

Рекордьор по брой купи "Везина " е Жак Плант, който има 7 трофея- 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1962,а1969. Плант умря през 1986-а година в Женева, а в кариерата си е пазил за Монреал, Ню Йорк Рейнджърс, Сейнт Луис Блус, Бостън Брюинс и Торонто. Наградата носи името на именития пазач на Монреал Жорж Везина, който за първи път получава премията за най-хубав вратар през 1917/1918.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР