Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че публикуването на разговора

...
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че публикуването на разговора
Коментари Харесай

Лавров обвини Франция, че е нарушила "дипломатическия етикет" заради публикуването на разговора между Макрон и Путин

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че публикуването на диалога сред френския водач Еманюел Макрон и съветския президент Владимир Путин, състоял се единствено четири дни преди нахлуването на Русия в Украйна, е нарушаване на " дипломатическия етикет ", оповестява Политико.

Разговорът беше оповестен предходната седмица в документалния филм " Един президент, Европа и войната ", който хвърля светлина върху метода на Макрон към дипломацията с Русия.

По време на конференция в сряда с виетнамския си сътрудник Буй Тхан Сон Лавров съобщи, че " дипломатическият етикет не планува едностранно приключване на [подобни] записи ".

" По принцип преговаряме по подобен метод, че в никакъв случай да не се срамим. Винаги споделяме това, което мислим, и сме подготвени да отговаряме за думите си и да обясняваме позицията си ", добави Лавров.

В диалога се вижда по какъв начин Макрон беседва с Путин в опит да стартира договаряния единствено няколко дни преди нахлуването в Украйна.

След излизането на документалния филм представителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи през уикенда, че Париж е нарушил поверителността на договарянията с Москва, като осъди обстоятелството, че снимачен екип е участвал на поверителен диалог сред съветския и френския водач.

Самият Макрон е бил обект на обществено обявяване на поверителни диалози. Миналата година, в разгара на френско-австралийската омраза по отношение на анулацията на многомилиардна австралийска поръчка за 12 подводници от френски реализатор на отбранителни услуги, французите упрекнаха Австралия в приключване на SMS в явен опит да внушат, че Макрон е знаел за неуспеха на огромната договорка за подводници. Френски публични лица неведнъж са уверявали, че не знаят нищо за желанията на Австралия да се откаже от контракта.

Елисейският замък не отговори незабавно на молбата на POLITICO за коментар.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР