Руският външен министър Сергей Лавров в интервю, публикувано в петък,

...
Руският външен министър Сергей Лавров в интервю, публикувано в петък,
Коментари Харесай

Лавров: Украинският мирен план е безсмислен

Руският външен министър Сергей Лавров в изявление, оповестено в петък, съобщи, че предложеният от Украйна кротичък проект е неправилен, защото се основава на неприемливи идеи като изтеглянето на Москва от завзетите от нея региони, цитира думите му Ройтерс.

Лавров сподели пред московския ежедневник " Известия ", че предложената мирна среща на върха няма да успее, до момента в който не бъдат изменени нейните фундаментални основи, в това число допускането на Русия на нея.

" Във всеки случай сме подготвени да водим полемики, само че не въз основата на " формулата за мир " на (украинския президент Володимир) Зеленски ", сподели Лавров пред всекидневника.

" Как някой сериозен политик във Вашингтон, Брюксел, Лондон, Париж или Берлин може да каже, че няма опция на формулата на Зеленски ", пита риторично той.

Лавров отхвърли като неприемливи точките на проекта, които приканват Русия да се изтегли от територията, която е превзела, в това число Крим, анексиран през 2014 година, и възобновяване на постсъветските граници на Украйна от 1991 година Той също по този начин приканва за средства, които да подведат Русия под отговорност за нейното навлизане през февруари 2022 година

Зеленски отхвърля всяка концепция за договаряния с Москва на каквато и да е основа, друга от мирния проект.

Лавров сподели, че се е срещнал с публични лица и дипломати от Швейцария, които са го уверили, че мирната среща на върха, която Берн се съгласи да бъде хазаин, ще включва съветско участие и ще се организира при реалистични условия.

Той сподели, че швейцарски чиновници са му споделили, че " разбираме, че нищо не може да бъде решено без Вас, това е незаслужено ". И откакто проектът беше трансфорат в " групов артикул ", Русия щяла да бъде поканена.

Лавров също сподели, че предложенията на Съединени американски щати за разискване на оръжейни контракти, отделяйки въпроса от спора в Украйна, нямат смисъл.

" Това е смешка и не се отразява добре на тези в администрацията във Вашингтон, занимаващи се с външна политика ", сподели той пред " Известия ". " Всичко това се свежда до обстоятелството, че външната политика в Съединените щати се управлява от хора, които не знаят по какъв начин да се занимават с дипломация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР