Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада в безсрамно загробване

...
Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада в безсрамно загробване
Коментари Харесай

Русия упрекна Запада в безсрамно загробване на зърнената сделка

Руският външен министър Сергей Лавров упрекна Запада в " нахално загробване " на черноморската зърнена самодейност , която улеснява износа на украински селскостопански артикули от южните пристанища на страната, оповестява " Ройтерс ".

Въпреки че остава в съглашението, Русия неведнъж се е противопоставяла на метода на Запада към, подписана през юли предходната година.

Според Москва страните, наложили ѝ наказания, не вършат задоволително, с цел да облекчат рестриктивните мерки върху износа на Русия , по-конкретно този на торове.

" Западът безсрамно загробва добре известната филантропична самодейност на генералния секретар на Организация на обединените нации " , съобщи Лавров на срещата на външните министри на Г-20 във връзка със съглашението.
 Украйна желае удължение на зърнената договорка с още година
Украйна желае удължение на зърнената договорка с още година

Киев упорства съглашението да обхаща и повече пристанища

На същата среща на Г-20 в Индия държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън уточни, че през последните няколко месеца Русия " съзнателно и систематично " е предизвикала закъснение на зърнените доставки от Украйна , до момента в който нейният личен експорт на храни, зърно и торове продължава.

" Наложително е Г-20 да се изкаже от името на разширението на самодейността за зърно за подсилване на продоволствената сигурност за най-уязвимите ", настоя Блинкън.

Настоящата фаза на зърнената договорка, реализирана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации, завършва на 18 март.  ако никоя страна не повдигне публично несъгласие.
 Украйна зове Организация на обединените нации да притисне Русия да не спъва зърнената договорка
Украйна зове Организация на обединените нации да притисне Русия да не спъва зърнената договорка

Организация на обединените нации признава за компликации

Преди предходния краен период за удължение на договорката през ноември, Русия още веднъж изостри рецензиите си към съглашението в опит да получи повече отстъпки от Запада , само че в последна сметка я продължи за още 120 дни.

Вчера съветското външно министерство предизвести, че ще се съгласи на второ удължение на договорката единствено в случай че бъдат взети поради ползите на личните му аграрни производители.

Въпреки че селскостопанският бранш на Русия не попада категорично под удара на западните наказания, Москва твърди, че наказателните ограничения засягат заплащанията, доставките и застраховките и затова са " спънка " за износа ѝ на зърно и торове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР