Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че Москва е

...
Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че Москва е
Коментари Харесай

Русия е готова за преговори с Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров сподели през днешния ден, че Москва е подготвена да се вслуша, в случай че някой изиска осъществяване на договаряния за Украйна, съобщи Ройтерс.
В изявление на конференция в миг, когато войната в Украйна навлиза в 10-ия си месец, Лавров сподели, че украинските изказвания, че Русия желае договаряния, единствено с цел да завоюва време за прегрупиране и превъоръжаване на войските си, са неуместни. Министърът добави, че Русия ще е склонна да се върне към договаряния със Запада, в случай че той промени мнението си за изгодата от разискване на направените от Москва предишния декември оферти в областта на сигурността.
Лавров сподели, че Съединени американски щати и НАТО са директни участници във войната в Украйна поради поддръжката си за Киев, и оправда съветските ракетни удари против украинска инфраструктура. " Изваждаме от строя уреди ( в Украйна), които разрешават (на Запада) да напомпва с летални оръжия Украйна, с които се убиват руснаци ", сподели Лавров, представен от Българска телеграфна агенция.
" Затова не споделям, че Съединени американски щати и НАТО не са участници в тази война - вие сте директни участници. Включително освен посредством доставки на въоръжение, само че също по този начин и посредством образование на военни - вие обучавате (украинската) войска на ваша територия ", сподели министърът в отговор на въпрос на публицист от Асошиейтед прес. Лавров сподели, че Съединени американски щати са основали " екзистенциална " опасност за Русия от страна на Украйна. Той добави, че Москва в никакъв случай не се е отказвала от контакти със Съединени американски щати, само че не е чула до момента никакви " значими хрумвания " от американските си сътрудници.
Министърът назова неотдавнашните мнения за Украйна на папа Франциск " нехристиянски " и необясними. Папата се изрече в изявление за, по думите му, жестокостта на съветските войски в Украйна, по-специално на бурятите и чеченците, напомня Ройтерс. " Неотдавна беше направено много необяснимо изказване, напълно нехристиянско, извеждащо две националности на Руската федерация в някаква особена категория, от която могат да се чакат зверства по време на бойни дейности. Реагирахме за Бурятия и Чеченската република..., несъмнено, само че това не издига престижа на Светия трон ", сподели съветският първи посланик.
Лавров сподели, че в границите на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) са се натрупали голямо количество проблеми, и упрекна Запада, че осуетява опцията организацията да стане същински мост с Русия след края на Студената война, съобщи Ройтерс. Лавров насочи тези обвинявания при започване на конференция, по време на която изброи в детайли историческите искания на Русия към Запада и сподели, че " безогледното разширение " на НАТО е обезценило главните правила на ОССЕ. " Сега под прицела (на Запада) е ОССЕ. Правомощията и компетенциите ѝ по всякакъв начин се размиват, раздробяват се по тесни, неприобщаващи формати ", сподели той.
" Използвайки численото си предимство в тази организация, Западът се пробва от дълги години да погълне ОССЕ, да подчини този финален формат за общорегионален разговор ", сподели Лавров. Министърът сподели, че Западът е разполагал с действителна опция за отбягване на спора в Украйна, само че е избрал да отхвърли съветските оферти за прекъсване на разширението на НАТО и за договаряне на специфичен статут в областта на сигурността за Украйна. Западът твърди, че съветските оферти, направени преди началото на съветската инвазия в Украйна, са били нереалистични и неискрени, показва Ройтерс. Лавров упрекна също НАТО, че се пробва да притегли Индия в, по думите му, антируски и антикитайски съюз, в миг, когато Западът, съгласно съветския външен министър, се пробва да ограничи въздействието на Русия.
Министърът упрекна също НАТО, че нагнетява напрежение към Китай по метод, създаващ опасности за Русия. " Южнокитайско море се трансформира в един от тези региони, където НАТО е склонна, както към този момент направи в Украйна, да ескалира напрежението ", сподели Лавров. " Знаем какъв брой съществено възприема Китай сходни провокации, без да загатваме Тайван и Тайванския пролив, и разбираме, че играта на НАТО с огъня в тези региони основава закани и опасности за Руската федерация. Тези региони са толкоз покрай нашите крайбрежия и морета, колкото е и Китай ", сподели министърът. " Фактът, че страните членки на НАТО под управлението на Съединени американски щати се пробват да основат избухлива обстановка там, е добре прочут на всички ", сподели дипломатът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР