Руският външен министър Сергей Лавров и украинският му колега Дмитро

...
Руският външен министър Сергей Лавров и украинският му колега Дмитро
Коментари Харесай

Срещата Лавров-Кулеба приключи за час и половина без резултат. Войната продължава!

Руският външен министър Сергей Лавров и украинският му сътрудник Дмитро Кулеба разговаряха час и половина в Белек, Турция.

Двамата дойдоха в Анталия, с цел да беседват за пръв път след старта на военния спор сред двете страни, който стартира на 24 февруари с нахлуването на съветската войска. Посредник в срещата е турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

След срещата двамата договарящи споделиха протоколни реплики - за сложността на договарянията, за вярата от нови договаряния и така нататък Киев се опита да откри дипломатическо решение, сподели Кулеба и акцентира, че е пристигнал в Турция с две задания - да провеждат филантропичен кулоар от Мариупол и 24 часово помирение.

" Чух, че прекратяването на огъня е обвързвано с осъществяването на настояванията на Путин към Украйна. Украйна няма да се съобщи. Готови сме за дипломатически решения, само че до момента в който няма такива, ние самоотвержено ще пазиме земята си ", сподели той.

Студеният мир е по-добър от студената война, рече Лавров. Той изясни, че са говорили за филантропични въпроси и за това какви ограничения са взели съветските войски. Хуманитарните коридори стават ежедневни. Иначе: " Руската интервенция върви по проект " и " Не планираме да атакуваме други страни ", съобщи Лавров.

Посредникът на договарянията - турският външен министър Мевлют Чавушоглу написа в Туитър:

" В миг на голяма потребност от мир, се срещнах с съветския и украинския си сътрудници Лавров и Кулеба в тристранна среща в границите на дипломатическия конгрес в Анталия.
Искрено се надяваме, че мирът ще победи.
Ще продължим напъните си за дипломатическо решение сред Русия и Украйна. "

At a time of great need for peace, met with my Russian and Ukrainian counterparts Lavrov & Kuleba in a tripartite format on the margins of.

We sincerely hope that peace prevails in our region.

We will continue our efforts for diplomacy between &.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu)

Срещата се организира в 5-звезден хотел в Белек. Въпросният хотел е прочут с това, че там се състоя Срещата на Г-20 през 2015 година, в която участваха Барак Обама и Владимир Путин.

Срещата стартира с разминаване в заявените планове за тематики на диалозите. Украинците желаеха да се приказва за филантропични коридори, а руснаците - за признаването на Крим като съветски, а Л/ДНР - като самостоятелни републики. " Двамата министри разискват допустима бъдеща среща на президентите Зеленски и Путин ", съобщи от Москва представителят на съветския президент.

Лавров и Кулеба и съпътстващите ги делегации са настанени в разнообразни хотели. Руската и украинската делегации няма да беседват отвън тройната среща на външните министри.

Преговарящите до момента в Беларус групи са подготвени да се съберат незабавно след срещата, в случай че на нея се реализира прогрес.

Анкара храни вяра за удобен излаз от тройната среща за прекъсване на съветската инвазия и за мир в Украйна. „ Нашите събеседници споделиха, че ние сме една от дребното страни, които могат да открият разговор и с двете страни и че това е доста значимо в нашите срещи ", съобщи Мевлют Чавушоглу пред телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Рано сутринта пред мястото на срещата се изви дълга опашка от публицисти, които се пробват да се акредитират. Турските медии акцентират, че над 330 публицисти от 34 страни ще наблюдават първия контакт на високо равнище сред Москва и Киев след съветското навлизане в Украйна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР