Руският външен министър Сергей Лавров е похвалил предложенията на Китай

...
Руският външен министър Сергей Лавров е похвалил предложенията на Китай
Коментари Харесай

Руският външен министър похвалил предложенията на Китай за мир в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров е похвалил предложенията на Китай за преустановяване на огъня и реализиране на мир в Украйна и за връщане на двете страни в спора на масата за договаряния, заяви китайското външно министерство, представено от ДПА.

Лавров се срещна с китайския си сътрудник Ван И в Москва, където съветският първи посланик акцентира, че мирните оферти вземат поради опасенията в областта на сигурността на всички наранени страни и са удобни за изкореняването на аргументите за спора, добави през днешния ден в изказване министерството.

През февруари Китай показа оферти за мир в Украйна, призоваващи за прекъсване на огъня и договаряния. Високопоставени западни дипломати и специалисти реагираха със песимизъм и отчаяние, като споделиха, че документът от 12 точки не предлага никакви нови начинания, показва ДПА.

По време на вчерашната среща Ван и Лавров са отбелязали ролята на техните две страни в международната политика, заяви китайското външно министерство.

Като непрекъснати страни членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Китай и Русия споделят отговорността за " запазването на световната стратегическа непоклатимост и насърчаването на международното развиване и прогрес ", се споделя още в изказването на министерството.

Москва и Пекин имат сходни позиции във връзка с Съединени американски щати и уреждането на спора в Украйна, заяви през вчерашния ден съветското външно министерство, представено от Франс прес.

В изказване, оповестено след диалог сред Лавров и Ван И, министерството напомни околните връзки, които сплотяват двете страни.

В прессъобщението се акцентират техните " сходни “ позиции пред " дейностите на Съединени американски щати на интернационалната сцена, в това число с ограниченията с антируски и антикитайски темперамент “.

„ Страните разискаха в детайли настоящото положение на обстановката в Украйна, като означиха безполезността на опитите за разрешаване на спора, без да се вземат поради ползите на Русия и още повече, без присъединяване на Русия “, се разяснява в изказването.

Освен това Лавров е уведомил китайския си сътрудник за " главните резултати " от визитата в Русия на севернокорейския водач Ким Чен-ун от 12 до 17 септември, до момента в който Ван И е уведомил съветския си сътрудник за диалозите си с Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на американския президент Джо Байдън, състояли се в Малта.

Москва и Пекин постоянно се хвалят с партньорството си, както и с икономическото и военното си съдействие " без граници ", показва Агенция Франс Прес.

Що се отнася до спора в Украйна, Китай се пробва да се нарежда като неутрална страна, макар декларираната поддръжка за Кремъл.

" Трайното добросъседство и другарство, всеобхватното стратегическо и взаимноизгодното съдействие сред Китай и Русия ще продължат да способстват за развиването и възраждането на всяка страна “, сподели Ван на съветския си сътрудник, представен от организация Синхуа.

Ван И е в Русия от през вчерашния ден за разискване с висши съветски представители на въпроси, свързани със сигурността. Предвижда се визитата му да продължи до четвъртък. То е по покана на секретаря на Съвета за сигурност на Русия, Николай Патрушев, показва Агенция Франс Прес.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР