Руският външен министър днес ще се срещне в Хартум с

...
Руският външен министър днес ще се срещне в Хартум с
Коментари Харесай

Лавров пристига в Хартум за среща с управляващите Судан военни

Руският външен министър през днешния ден ще се срещне в Хартум с военните ръководители на Судан, заяви суданската държавна осведомителна организация СУНА, съобщи Асошиейтед прес.

Според изпълняващия длъжността министър на външните работи на Судан Али Садик, наред с тематиката за връзките сред Судан и Русия, диалозите на Лавров се чака да се концентрират и върху ролята на Хартум по отношение на протичащото се в прилежащите страни, наранени от спорове, в това число Чад, Южен Судан и Централноафриканската република.

Посещението на Лавров в Судан се реализира в миг, когато висши дипломати от Съединени американски щати и други европейски страни завършват двудневни договаряния със судански военни водачи и продемократични групи, настоявайки за дефинитивно съглашение за възобновяване на прехода на страната към народна власт.

Военен прелом през октомври 2021 година " извади от релсите " процеса за реализиране на либерален преход в Судан, почнал след свалянето от власт на дългогодишния властник Омар Башир през април 2019 година след национално въстание против репресивното му ръководство, подкрепяно от ислямисти.

В края на предходната година генералите отпред на Судан реализираха в началото съглашение с главните продемократични групи в страната за основаване на гражданско държавно управление. Все още се водят подкрепяни от интернационалната общественост договаряния за реализиране на дефинитивно съглашение по отношение на бъдещото гражданско ръководство.

Посещението на Лавров в Судан е част от многоетапно негово пътешестване в Африка, което към този момент го води в Мали и Мавритания по време на втория му стадий, почнал по-рано през седмицата. Това е второто пътешестване на Лавров до Африка през тази година, което демонстрира, че Русия се стреми да разшири оптимално обсега на наличието си на континента на фона на възходящия международен интерес към благосъстоянието от африкански естествени запаси, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР