Руският суров петрол трябва да остава на българския пазар, за

...
Руският суров петрол трябва да остава на българския пазар, за
Коментари Харесай

ПП: Заобикаляне на дерогацията за износ на руски нефт, дори и преработен, няма да бъде прието от ЕК

Руският недопечен нефт би трябвало да остава на българския пазар, с цел да паднат цените на горивата у нас, обявиха от „ Продължаваме Промяната “ в позиция, публикувана от пресцентъра на групировката, по отношение на оповестената договореност сред служебния кабинет и управлението на компанията „ Лукойл “.

„ Приветстваме оповестените стъпки, които са залегнали и в нашия проект: прекачване на икономическата активност на „ Лукойл “ в България, както и използването на Глава III от Регламент (ЕС) 2022/1854 за незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата, посредством спомагателен налог на свръхпечалбите от нефтопреработването, показват от „ Продължаваме Промяната “ (ПП).

„ Тревожна е обаче поръчката за заобикаляне на духа на дерогацията, контрактувана от Политическа партия, а точно „ да няма възбрана за експорт на продуктите от преправка на съветски петрол “. На първо място считаме, че това няма да бъде задоволително изискване за Европейска комисия. “

Преди три седмици Даниел Фери, представител на Европейска комисия, разгласи, че „ лимитираната дерогация “ цели „ снабдяването на България с нефт поради характерната географска локация. Това не значи, че продуктите могат да бъдат изпращани до други европейски страни “

На второ място, припомняме, че концепцията на контрактуваната от кабинета „ Петков “ дерогация е ценовото преимущество на горивата, създадени от съветски недопечен нефт, да остава на българския пазар!

Припомняме, че през вчерашния ден управлението на рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас “ се е договорило със служебното държавно управление да трансферира цялата си икономическа активност в България и да заплаща налозите върху облагата си в страната. В подмяна на това кабинетът даде обещание да разреши на компанията да продължи да внася съветски нефт до края на 2024 година, както и да изнася артикули, добити от преработката на съветския петрол.

Само че има един голям проблем. България не може да продава съветски нефт на трети страни, в това число в случай че е модифициран. Това се споделя в отговор на представител на Европейската комисия (ЕК) на въпрос на.

Европейският съюз вкара възбрана за вноса на съветски нефт след началото на съветската военна експанзия против Украйна. Поради характерното географско разположение на България, беше планувана специфична дерогация (изключение) на възбраната за импорт на недопечен петрол и на петролни артикули за стеснен интервал.

Това се припомня в отговора на Европейската комисия до Свободна Европа.

„ Целта на дерогацията е България да се доставя с нефт заради характерната ѝ обстановка, а не да го продава на други страни членки или на трети страни, в това число в случай че е модифициран ”, написа в отговора на представител на Комисията.

Това значи, че ни грозят наказания за милиарди, в случай че се стигне до заобикаляне на дерогацията, както и че информацията, в която служебният кабинет се пробва да ни убеди, очевидно с цел да обслужва съветските ползи, не е истина.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР