Руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че икономиката на

...
Руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че икономиката на
Коментари Харесай

Путин: Руската икономика се представя по-добре от прогнозите на повечето експерти

Руският президент Владимир Путин съобщи във вторник, че стопанската система на страната се показва по-добре от прогнозите на множеството специалисти, предава Ройтерс.

Той уточни, че брутният вътрешен артикул (БВП) на Русия е понижен с 2,1% през първите 11 месеца на 2022 година и се чака да спадне с 2,5% за цялата година. Централната банка на Русия предвиждаше стесняване на стопанската система с 3% през 2022 година

" Реалната динамичност се оказа по-добра от доста експертни прогнози. Според Министерството на икономическото развиване, Брутният вътрешен продукт на Русия през януари-ноември 2022 година е намалял, само че единствено с 2,1% ", сподели Путин и добави: " Някои специалисти у нас, да не приказваме за задгранични, предвидиха спад от 10-15 и даже 20%. За годината като цяло се чака да падне с 2,5% ".

Путин, който говореше на среща с висши чиновници, в това число министъра на финансите и шефа на централната банка, сподели, че растежът на действителните заплати би трябвало да бъде подтикван.

Президентът също по този начин сподели, че " макар санкционния напън " съветският рандеман на нефт възлиза на към 535 милиона тона през 2022 година, нараствайки с 2% на годишна база. Той добави, че заради забележителния растеж на цените на природния газ през 2022 година съветските производители на синьото гориво са нараснали вноските си в бюджета на страната с 10%.

Войната в Украйна и последвалите западни наказания прекатурнаха някои браншове от стопанската система на Русия, изключвайки най-големите й банки от финансовата мрежа SWIFT, ограничавайки достъпа на страната до технологии и ограничавайки способността й да изнася нефт и газ.

Докато държавното управление и централната банка на Русия признаха за компликации, Москва твърди, че стопанската система й е устойчива и че глобите са се оказали бумеранг против Запада, като са нараснали инфлацията и цените на силата, припомня Ройтерс.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР