Руският президент Владимир Путин заяви, че очаква китайският му колега

...
Руският президент Владимир Путин заяви, че очаква китайският му колега
Коментари Харесай

Путин очаква Си Дзинпин в Русия през октомври за срещата на върха на БРИКС

Руският президент Владимир Путин съобщи, че чака китайският му сътрудник Си Дзинпин да посети Казан в границите на срещата на върха на БРИКС, планувана за 22-24 октомври, като изрази желанието си двамата да проведат и среща на четири очи, съобщи Франс прес.

" Очакваме китайския президент Си Дзинпин на срещата на върха на БРИКС. Предлагам да проведем двустранна работна среща по време на срещата на върха ", съобщи Путин на среща с китайския вицепрезидент Хан Чжън във Владивосток, в съветския Далечен изток, предава Българска телеграфна агенция.

Двамата водачи са близки сътрудници и през годините са се срещали неведнъж, с цел да показват " дружбата без граници " сред двете си страни, която се ускори след началото на съветската атака в Украйна. Москва и Пекин взаимно осъждат това, което считат за американска надмощие в интернационалните връзки, напомня Агенция Франс Прес.

През май предходната година Владимир Путин посети Пекин за диалози със Си Дзинпин.

Китай се показва за безпристрастен в спора в Украйна и твърди, че не доставя оръжие на никоя от страните. Но американците и европейците постоянно го упрекват, че предлага на Русия, която е обект на огромни западни наказания, решаваща икономическа поддръжка за военните ѝ старания.

Очаква се на срещата на върха на БРИКС да участва и различен непосредствен сътрудник на Путин и районен противник на Пекин - индийският министър председател Нарендра Моди, който към този момент посети Русия през юли.

При основаването си през 2009 година блокът БРИКС включваше четири страни членки (Бразилия, Китай, Индия и Русия), а през 2010 година към него се причисли Южна Африка и тази година се разшири, с цел да включи още няколко страни с бързо разрастваща се стопанска система, в това число Египет и Иран.

Турция, която е член на НАТО, само че от време на време е в напрегнати връзки със западните си съдружници, разгласи през вчерашния ден, че е подала заявление за присъединение към блока.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР