Руският президент Владимир Путин заплаши с трагични последствия Запада, ако

...
Руският президент Владимир Путин заплаши с трагични последствия Запада, ако
Коментари Харесай

Путин заплаши Запада с ядрено оръжие, ако изпрати войски в Украйна. Какво отговори Европа

Руският президент Владимир Путин заплаши с " трагични " последици Запада, в случай че изпрати войски в Украйна, в това число с потребление на нуклеарни оръжия. Той сподели това в годишното си послание за положението на нацията в четвъртък.

Путин приказва пред двете камари на Федералното заседание - Държавната дума и Съвета на федерацията, половин месец преди президентските избори в Русия. Те ще се проведат от 15 до 17 март и се чака 71-годишният Путин да бъде избран отново за пети мандат, защото опозиционни претенденти. Европарламентът.

Посланието на Путин към Запада идва и дни след конференция в Париж преди няколко дни, на която френският президент Еманюел Макрон в Украйна.

Впоследствие представителите на десетки страни, в това число България, споделиха, че не възнамеряват такова изпращане на войски. Външният министър на Франция Стефан Сежурне уточни и че това, че западни бойци вероятно може да участват в Украйна, не значи, че ще вземат участие във военния спор, а в разминиране, помощ в киберсигурността и произвеждане на оръжия.
Какви са новите закани на Путин
В речта си в четвъртък Путин предизвести за риск от нуклеарна война, в случай че НАТО изпрати войски в Украйна, като сподели, че стратегическите нуклеарни сили на Русия са в положение на „ цялостна подготвеност ".

Той упрекна Запада, че с дейностите си " основава действителна заплаха от спор с потребление на нуклеарни оръжия и заличаване на цивилизацията ". Именно той обаче през ноември подписа закон, с който Русия излезе от.

Путин добави, че западните страни лъжат, като споделят, че Русия може да нападне Европа, което било " нелепост ". Самият той обаче излъга, когато дни преди съветската войска да нахлуе в Украйна, отхвърли, че това ще се случи.

" Говори се за изпращане на контингенти на НАТО в Украйна. Но ние помним ориста на тези, които изпратиха контингенти. Сега следствията за интервенционистите ще бъдат доста по-трагични. Те би трябвало да схванат, че ние също имаме оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия ", закани се той.

От началото на войната Путин няколко пъти заплаши с нуклеарни оръжия. През март предходната година Русия трансферира свои на Беларус . Година по-рано експертният център на Руската академия на науките, който си сътрудничи с Кремъл, предвижда, че оръжията няма да бъдат употребявани, в случай че войната остане в сегашните граници и без директното присъединяване на друга нуклеарна мощ.
Как Европа отговори на новите закани
Малко след речта на Владимир Путин представител на Европейската комисия сподели, че заканите му с нуклеарно оръжие са " изцяло неприемливи и неуместни ".

" Речта на Путин е част от напъните му да бъде избран отново и е следващ образец на опит за прекачване на виновността за началото на войната в Украйна ", добави той.
Какво друго сподели Путин
В речта си в четвъртък Путин повтори доста от към този момент познатите си пропагандни тези, като още веднъж отбрани стартирана от него война против Украйна.

Той сподели още, че скоро Русия ще „ показва “ тежките балистични ракети „ Сармат “ , които към този момент са доставени на войските, и че приключват тестванията на крилатата ракета с безграничен обхват „ Буревестник “ и безпилотния подводен уред „ Посейдон “ .

Той добави, че Русия ще би трябвало да укрепи своя Западен боен окръг след присъединението към Алианса първо на Финландия и отпадането на последната спънка пред това за Швеция -.

Путин сподели още, че Русия е подготвена за разговор със Съединени американски щати за стратегическа непоклатимост, само че отхвърля всевъзможни опити Москва да бъде заставена да стартира договаряния.
А Навални?
В речта си съветският президент не загатна гибелта най-големия си критик - Алексей Навални , който преди дни умря в арктически затвор при подозрителни условия. Редица западни водачи споделиха, че точно Путин е виновен за гибелта му. До момента обаче той нито един път не е коментирал случилото се.

Навални се опита да се кандидатира против Путин през 2018 година, само че му беше неразрешено поради присъда по дело за машинация, която се счита за политически стимулирана.

Семейството на опозиционера заяви, че е желало да го погребе на 29 февруари, само че на всички места им е било отказано, с цел да не съвпадне събитието с речта на Путин. Така Навални ще бъде, като неговата брачна половинка не изключи да има арести на жители, както се случи с тези, които поднасяха цветя в негова памет.

Путин ръководи Русия към този момент повече от две десетилетия. Той наследи президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 година и към този момент е бил президент по-дълго време от който и да е различен властник на Русия след руския диктатора Йосиф Сталин (1923-1953 г).

Руската конституция от 1993 година предвиждаше два поредни 4-годишни мандата за президента. С ремонти през 2008 година обаче мандатът беше повишен на шест години, а нови промени през 2020 година на процедура разрешиха на Путин да се кандидатира за след 2024 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР