Руският президент Владимир Путин заминава на двудневно посещение в Китай,

...
Руският президент Владимир Путин заминава на двудневно посещение в Китай,
Коментари Харесай

Путин заминава на двудневно посещение в Китай

Руският президент Владимир Путин отпътува на двудневно посещаване в Китай, оповестяват съветски медии. Руският водач ще посети тази страна за първи път от година и половина - предходния път беше в Китай през февруари 2022 година на откриването на Зимните олимпийски игри.

В Пекин съветският държавен глава ще взе участие в интернационалния конгрес „ Един пояс – веднъж “, а в границите на него ще организира няколко двустранни срещи. Концепция с това име беше препоръчана през 2013 година от китайския президент Си Дзинпин за възстановяване на многостранната търговия и капиталови планове. Към него към този момент са се включили над 150 страни и повече от 30 интернационалните организации.

Форумът ще се организира за трети път. Президентът на Русия участва на две предходни срещи в този формат (през 2017 година и 2019 г.). Мотото на идното събитие е „ Висококачествено съдействие в границите на самодейността „ Един пояс, веднъж: дружно към общо развиване и разцвет “. Основните посочени тематики са поощряване на цифровата стопанска система, подсилване на инфраструктурната съгласуваност, задълбочаване на интернационалната търговия и икономическо съдействие, както и районното и морско взаимоотношение.

По покана на Си Дзинпин Путин ще бъде главен посетител на форума. Общо по предварителни данни в него ще вземат участие 23 водачи.

Основната стратегия " Един пояс - веднъж " е планувана за 18 октомври. Някои събития обаче ще стартират още във вторник. Така вечерта на 17 октомври е планувана среща сред Си Дзинпин и ръководителите на идващите делегации, както и публично правене на снимки. След това президентът на Китайската национална република ще даде церемония вечеря и концерт в чест на гостите.

Преди това денем Путин ще организира поредност от двустранни срещи в коридорите на форума. Работната му стратегия в Пекин ще стартира с диалог с виетнамския президент Во Ван Туонг. Както подчертаха от Кремъл, тези договаряния са продължение на постоянния политически разговор сред Москва и Ханой на най-високо и най-високо равнище. Предстоящите контакти ще бъдат първата среща сред двамата водачи, откогато Во Ван Туонг беше определен за президент през март 2023 година

След това, поздравявайки сътрудника си, Путин означи, че връзките сред Русия и Виетнам се градят на традициите на другарство и взаимно почитание и изрази вяра, че активността на Во Ван Туонг отпред на страната ще способства за по-нататъшното подсилване на двустранното партньорство. За 7,5 месеца на висшия пост виетнамският водач организира няколко срещи с съветски сътрудници. Той също по този начин акцентира, че Ханой постоянно е отдавал огромно значение на съдействието с Москва, считайки я за собствен предпочитан сътрудник.

След това Путин ще беседва с министър-председателя на Тайланд Сетта Тауесин. Това ще бъде първият контакт, откогато Тауесин беше определен за нов началник на кабинета в края на август. В навечерието на тази среща Кремъл уточни, че Банкок е най-старият сътрудник на Москва в Югоизточна Азия. Страните поддържат натоварен политически разговор и уголемяват връзките сред отделите. Създадени са положителни предпоставки за разширение на научно-техническото съдействие и съдействието в региона на селското стопанство, счита Москва.

Освен това програмата на съветския водач включва договаряния с президента на Монголия Ухнаагиин Хурелсух. Дневният ред включва продан на отзиви по интернационалните въпроси, в това число в азиатския район, и въпроси за развиването на двустранното съдействие. Очаква се държавните глави да обсъдят и тристранни планове с присъединяване на Китай в региона на превоза и доставките на газ.

Така сега се проектира газопроводът Силата на Сибир - 2, който ще премине през Западен Сибир до Китай. Общата дължина на газопровода през Монголия ще бъде 962,9 км. Строителните работи може да стартират през 2024 година, газопроводът може да стартира работа през 2027-2028 година

Путин възнамерява да се срещне и с президента на Лаос Тонглун Сисулит. Двете страни поддържат постоянен политически разговор. През септември вицепрезидентът на Лаос Пани Ятоту беше посетител на Източния стопански конгрес, който се организира във Владивосток. В коридорите на EEF Путин организира обособена среща с нея.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР