Руският президент Владимир Путин взе участие в днешните тържества във

...
Руският президент Владимир Путин взе участие в днешните тържества във
Коментари Харесай

Русия отбеляза 75-ата годишнина от победата край Сталинград с голям военен парад

Руският президент Владимир Путин взе присъединяване в днешните тържества във Волгоград по случай 75-годишнината от успеха на Съветската войска над нацистките завоеватели при Сталинград - най-кръвопролитната борба в историята на човечеството, трансформирала хода на Втората международна война, заяви ТАСС.

В тирада на празничния концерт в града на Волга Путин назова сражението за Сталинград най-великата борба освен във Втората международна война, само че и в цялата история на човечеството. По думите му цялата страна тогава " се изправи като несъкрушима твърдина " пред завоевателите. Съветските воини, дружно с жителите на града, се бориха доблестно, трансформирайки в цитадела всяка улица, всеки окоп, дом и огнева точка, акцентира той, представен от ТАСС.

Президентът прикани потомците да не демонстрират безволие и " да се равняват по делата на бащите и дедите си ", отстояли Сталинград.

Трябва по този начин, както героите от войната, да вървим към поставените цели и да реализираме повече от това, което към този момент сме съумели, да устояваме на всевъзможни тествания, да се грижим за родната си страна и да работим за разцвета й, сподели той.

Путин благодари на ветераните за великата победа при Сталинград, в която те избавиха родината си, за самоотвержеността им и за всичко, което те са създали за страната си.

Президентът произнесе слово и пред младите деятели на придвижването " Доброволци на Победата ", като прикани младото потомство освен да се гордее с предишните победи, само че и да реализира свои лични резултати, с цел да бъде почтено за паметта на предците си.

Най-важното, съгласно него, е " и в спокойно време да бъдем почтени за тези хора, които проявяваха такива качества в боевете за Сталинград ".

Путин посети величествения мемориален комплекс в чест на успеха на хълма Мамаев курган, постави венец пред безконечния огън в залата на славата там и уважи с едноминутно безмълвие паметта на починалите в боевете руски воини.

Той постави и венец пред гроба на маршал Василий Чуйков, командвал 62-а войска, отличила се в борбите за Сталинград, умрял през 1982 година и заровен съгласно наследството му на територията на мемориала.

По данни на съветски и немски източници в грандиозната борба през зимата на 1942-43 година са починали общо над 2 млн. души - както бойци и офицери и от двете страни, по този начин и елементарни жители. В полетата на десетки километри от града и до през днешния ден от време на време биват откривани остатъци на бойци от времето на борбата и биват погребвани на мемориални гробища и в приятелски могили.

Грандиозната борба завърши на 2 февруари 1943 година с цялостната капитулация на немските войски, командвани от фелдмаршал Фридрих Паулус, обкръжени от руската войска. Всичките се предават в руски плен отпред с командира си.
По-рано през днешния ден във Волгоград, който бе преименуван по този начин през 1962 година, се състоя боен церемониал в чест на 75-ата годишнина от успеха, обърнала хода на войната.

По площада на Падналите бойци минаха 60 единици бойна техника. Начело на колоната се движеше именитият руски танк Т-34. На парада бяха показани за първи път и най-модерни оръжия от арсенала на съветската войска - оперативно-тактическия ракетен комплекс " Искандер ", реактивни системи за залпов огън " Смерч " и " Торнадо ", зенитен ракетен комплекс за противоракетна защита С-400. В състава на парадните бойни колони минаха и самоходни гаубични установки, танкове Т-90, бойни машини на пехотата, бронирани коли " Тигър ". Участваха общо 1400 бойци и офицери от съветския Южен боен окръг и курсанти от военни учебни заведения. Състоя се и въздушен церемониал, на който бяха показани хеликоптери Ми-28, Ка-52 и Ми-35, бомбардировачи Су-24М и Су-34, изтребители Су-27 и Су-30М2.

В днешните тържества, които още не престават, вземат участие към 200 посетители от над 10 страни. Тази вечер предстоят лазерно шоу, фойерверки и артилерийски салют.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР